Турският вестник Сабах публикува подробности за убийството на журналиста Джамал

...
Турският вестник Сабах публикува подробности за убийството на журналиста Джамал
Коментари Харесай

Появиха се аудиозаписи от последните мигове на Джамал Хашоги преди убийството

Турският вестник " Сабах " разгласява детайлности за убийството на журналиста Джамал Хашоги, написа Би Би Си.

Изданието пусна списък на аудиозаписи, които са запечатали последните мигове от живота на саудитеца, в това число последните му думи.

Хашоги, който беше неприкрит критик на режима в Рияд, беше погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Според Сабах, чиновници в консулството са коментирали, че Хашоги е " жертвено агне " още преди журналистът да пристигна в постройката. Вестникът назовава групата секрети сътрудници на Саудитска Арабия, която умъртви Хашоги и се опита да прикрие закононарушението, " отряд за убийства ".

На записите се чувало, че последните думи на журналиста, който бил замаян, са да не му запушват устата, тъй като има астма. Хашоги бил удушен с найлонов плик, като се чували звуци от битка.

След това записите запечатали по какъв начин тялото било нарязано.

Турските управляващи признават, че има записи от случилото се в консулството и споделят, че са ги дали на държавните управления на други страни. Как Сабах се е сдобил с тях не е ясно.

Първоначално Саудитска Арабия разгласи, че Джамал Хашоги си е тръгнал от консулството и не знаят къде се намира. Впоследствие Рияд хвърли виновността за убийството върху „ група секрети сътрудници, които работили без да пита “.

Почти година след гибелта на журналиста, тялото му не е намерено, макар интернационалния напън за това.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации по случая назова убийството на Джамал Хашоги " умишлена, авансово готова екзекуция ", като написа в заключението си, че отговорността носи Саудитска Арабия и дейностите на страната би трябвало да се проверяват.

Рияд отхвърли заключенията в отчета и продължава да отхвърля, че сътрудниците умъртвили Хашоги, са имали такива заповеди. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР