Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че е безсмислено

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че е безсмислено
Коментари Харесай

Чавушоглу: Безсмислено е възстановяването на диалога за НАТО с Швеция и Финландия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден, че е " безсмислено " да се организира тристранна среща с Швеция и Финландия, с цел да се разискват кандидатурите им за НАТО след митингите този месец в Стокхолм, съобщи Ройтерс.

По време на конференция Чавушоглу съобщи, че няма предложение кандидатурите на Швеция и Финландия да бъдат обсъждани поотделно.

Шведският министър-председател Улф Кристершон сподели, че страната му желае да възвърне разговора с Турция в границите на НАТО, откакто Анкара отсрочи за неопределен срок тристранните диалози с двете скандинавски страни за тяхното участие.

Кристершон изрази оптимизъм за присъединение към НАТО през лятото макар продължаващия спор с Турция, съобщи ДПА.

" Има късмет, без никакво подозрение ", съобщи Кристершон пред шведската осведомителна организация TT. Макар да не сложи това в съответни времеви рамки, той изрази вяра, че " ще се случи допустимо най-скоро ".

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Швеция не може да разчита на поддръжката на страната му за присъединение към НАТО след демонстрация, на която бе изгорял Коранът, покрай турското посолство в Стокхолм.

Турция обаче в никакъв случай не е казвала категорично, че вратата е изцяло затворена за Швеция, сподели Кристершон пред TT. Такова усещане сътвориха и диалозите, извършени с Турция от предишното лято до момента, добави той.

" Можем да имаме разнообразни отзиви за това къде се намираме в процеса, само че няма подозрение по отношение на крайната цел на процеса ", сподели министър-председателят.

Кристершон загатна натиска, който ще бъде оказан върху Турция от страна на огромното болшинство от страните от НАТО.

" Но Турция е тази, която взема турското решение, и никой различен ", уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Швеция и Финландия подадоха заявки за присъединение към отбранителния съюз предходната година. Досега 28 от 30-те страни от НАТО са одобрили кандидатурите, като единствено Унгария и Турция имат възражения.

" Би било доста неприятно за шведската сигурност, в случай че това отнеме повече време, в сравнение с е безусловно належащо ", сподели Кристершон. Той добави, че в този момент " нажежената обстановка " би трябвало да се охлади и че е " подготвен да беседва с Ердоган когато и да е ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР