Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че спирането на огъня

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че спирането на огъня
Коментари Харесай

Чавушоглу: Спирането на огъня трябва да бъде трайно и на цялата територия на Украйна

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че прекъсването на огъня в Украйна би трябвало да бъде трайно и да бъде на територията на цялата страна, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Той уточни това на взаимна конференция в Баку с азербайджанския си сътрудник Джейхун Барамов след среща сред двамата и диалози сред делегациите на двете страни.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1795
Ние следим с безпокойствие развитията в Украйна, съобщи Чавушоглу. Искаме неотложно прекъсване на несправедливото и нелегално нахлуване. Продължаваме и ускоряваме напъните ни по този въпрос, означи турският външен министър.

Той сподели, че Турция и Азербайджан могат да открият връзка и имат положителни връзки и с двете страни в спора.

Чавушоглу уточни, че Турция и Азербайджан не престават съдействието си за евакуация на жителите на двете страни от Украйна. Той добави, че също така двете страни работят дружно, а също и със страните, с които Украйна граничи на запад, за снабдяване на филантропични помощи в страната. 

Спирайки се на двустранните връзки, Чавушоглу акцентира, че с декларацията от Шуша Турция и Азербайджан са " създали историческа стъпка ", като напомни, че тя бе утвърдена от парламентите на двете страни. Той добави, че в идния интервал ще се работи с всички министерства за предприемане на съответни стъпки по редица въпроси, в това число по тематики като военно дело, просвета, стопанска система, енергетика и просвета.

Чавушоглу посочи, че макар пандемията от КОВИД-19, комерсиалният стокообмен сред двете страни е достигнал 5 милиарда $, като задачата е той да бъде нараснал до 15 милиарда $.

С оглед реализиране на тази цел той акцентира значимостта от разширение на обсега на преференциалното комерсиално съглашение и започване на договаряния за съглашение за свободна търговия.

Чавушоглу съобщи, че Анкара поддържа предлагането на Азербайджан към Армения за всеобхватно спокойно съглашение. Той изрази вяра, че Армения ще отговори позитивно на предлагането. 

Чавушоглу означи също, че Турция координира с Азербайджан стъпките, които подхваща за нормализация на връзките с Армения. Основната ни цел е добросъседските връзки в региона да продължат в границите на интернационалното право, добави турският външен министър, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР