Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е обсъдил с

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е обсъдил с
Коментари Харесай

Чавушоглу: С холандския външен министър обсъдихме проблемите на разширяването на НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че е разискал с сътрудника си от Финландия Пека Хаависта въпросите за разширението на НАТО. Министерските диалози се състояха в петък преди срещата на турския водач Реджеп Тайип Едоган с финландския президент Саули Нинистьо, на която се чака публично да бъде оповестено утвърждението на Анкара за кандидатурата на Хелзинки за участие в НАТО.

" Преди визитата на президента на Финландия се срещнахме с финландския министър на външните работи. Обсъдихме разширението на НАТО, благодарихме за поддръжката при премахването на следствията от февруарските трусове ", написа Чавушоглу в Twitter.

Президентът на Финландия дойде в Турция в четвъртък и посети югоизточната част на страната, където през февруари имаше опустошителни трусове, взели повече от 49 хиляди жертви. В навечерието на визитата Ниинистьо сподели, че се надява да научи за ориста на обещанието, обещано на президентско равнище в договарянията с Ердоган.

Турският президент сподели пред кореспонденти в сряда, че Анкара " ще направи това, което даде обещание да направи по въпроса за участието на Финландия в НАТО ". По-рано Ердоган приказва за опцията турският парламент да утвърди молбата на Финландия за присъединение към алианса настрана от Швеция. Анализатори не изключват това да се случи преди идните на 14 май президентски и парламентарни избори в Турция.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в Северноатлантическия алианс през май 2022 година, само че Турция блокира процеса на присъединение, изисквайки да разгласят кюрдските организации за терористични, както и да екстрадират лица, упрекнати в тероризъм или присъединяване в опит за прелом през 2016 година

Анкара счита, че Хелзинки като цяло извършва изискванията на договореностите по меморандума. Тя обаче към момента има огромни искания към Швеция. Турция счита, че шведската страна към момента не е подготвена да се причисли към НАТО, защото не е изпълнила отговорностите си по меморандума.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР