Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна с

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна с
Коментари Харесай

Чавушоглу смята, че има воля за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна -

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който през днешния ден се срещна с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Анкара, разгласи, че вижда воля за връщане на масата на договарянията сред Русия и Украйна. Той окачестви договарянията като продуктивни, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу сподели, че турските управляващи са подготвени да провеждат в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища. Датата за срещата в Истанбул може да бъде избрана и на днешните договаряния в Анкара.

Той уточни, че Турция счита за реалистична концепцията за основаването на безвреден кулоар за износа на зърно от Украйна. Турският външен министър добави, че Анкара се афишира за разискването на ограничения, които би трябвало да бъдат признати за обезпечаването на сигурността на корабоплаването в Черно море.

Става въпрос за механизъм, който може да бъде основан сред Организация на обединените нации, Русия, Украйна и Турция. Смятаме, че този проект е реален, посочи Чавушоглу.

Министърът уточни още, че Турция и Русия ще продължат да разискват развиването на съдействието сред двете страни в областта на стопанската система, както и че по време на договарянията с Лавров са били разисквани и поцесите в Сирия.

Руският външен министър също окачестви като потребна срещата с Чавушоглу.

Лавров посочи, че Русия цени напъните на Турция за разрешаването на обстановката с износа на украинското зърно и добави, че и Русия, и Турция считат за належащо обезпечаването на сигурността в Черно море. По думите му с Чавушоглу са разискали подготовката на среща на високо ниво сред Русия и Турция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР