Турският производител на дронове Байрак реши да подари на Литва

...
Турският производител на дронове Байрак реши да подари на Литва
Коментари Харесай

Турция ще подари боен дрон Байрактар на Литва, който ще отиде в Украйна -

Турският производител на дронове Байрак реши да подари на Литва военен дрон Байракар TB2, с цел да го даде на украинските военни, за което литовците в цялата страна събраха 5 милиона евро.

Съобщението бе направено от координатора на акцията и тв водещ Андрюс Тапинас и литовския министър на защитата Арвидас Анушаускас в обществените мрежи. 

" Не е за поверие, само че Турция преди малко се съгласи да подари Байрактар, за който литовците събираха пари. Невероятно е! Със събраните средства ще закупим нужните муниции, а останалите ще отидат за подкрепяне на Украйна ", сподели Анушаускас.

" Турците бяха толкоз впечатлени от готовността на литовския народ да помогне на Украйна, че Турция реши да подари военен дрон Bayraktar TB2 с цялата оптика и нужното съоръжение. Сега имаме Байрактар, имаме оборудването за него и към момента разполагаме с 4,4 милиона евро. Благодаря на управлението на министъра на защитата Арвидас Анушаускас и на неговия заместител Вилиус Семешко за сполучливите договаряния и несъмнено, благодаря на Турция за този прелестен подарък в подмяна на дребната самодейност на един ефирен канал в една дребна страна ", написа Тапинас в своя Фейсбук.

It is UNBELIEVABLE but???????? just agreed to give the Bayraktar that????????gathered money for, ❗️FOR FREE❗️. It is amazing! For the gathered money we will buy the needed ammunition for the Bayraktar and the rest of money will also go for support of????????. Thank you Türkiye!????????????????????????
— Arvydas Anušauskas (@a_anusauskas)

По-късно известието е оповестено и от производителя, частната компания Baykar:

The people of Lithuania have honorably raised funds to buy a Bayraktar TB2 for Ukraine.

Upon learning this, Baykar will gift a Bayraktar TB2 to Lithuania free of charge and asks those funds go to Ukraine for humanitarian aid.

????????????????????????
— BAYKAR (@BaykarTech)
Андриус Тапинас посочи, че 1,5 млн. евро от събраната сума ще бъдат предоставени на литовското министерство на защитата за закупуване на муниции за безпилотния аероплан, а други 4,4 млн. евро ще отидат за друга помощ за Украйна. " Тъй като парите са напълно ваши, евентуално ще създадем изследване и ще вземем решение дружно ", добави той към феновете на малкия екран.

Той съобщи, че турската страна е дала обещание да приготви дрона за предаване допустимо най-бързо - условно в границите на три седмици - и да го украси с цветовете на литовското и украинското знаме.

Нови детайлности ще бъдат оповестени на идната заран на специфичен брифинг на Министерството на защитата.

Литовците събраха 5 милиона евро за три дни, с цел да купят бойния дрона за Украйна.

В сряда, 1 юни, беше подписано съглашение сред Литва и Турция, което разрешава на Литва да закупи бойните дронове.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР