Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че нуждаещите се африкански

...
Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че нуждаещите се африкански
Коментари Харесай

Африканските страни приоритетно ще получават зърно

Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че нуждаещите се африкански страни ще получават приоритет в договорката за експорт на зърно от украински пристанища, заяви турското издание „ Дейли сабах “.

В изявление, излъчено нощес по телевизия ATV, Ердоган уточни, че както съветският президент Владимир Путин, по този начин и украинският Володимир Зеленски подхождат позитивно към Анкара по въпроса за износа на зърно, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му Анкара и Москва са се споразумели за доставки на зърно за Джибути, Сомалия и Судан.

Ситуацията там не е по никакъв начин добра. Ако има проблем в други африкански страни, ние ще правим тези доставки, сподели Ердоган, като добави, че е разискал по телефона този въпрос със Зеленски, добави Ройтерс.

Припомняйки телефонния диалог във вторник с немския си сътрудник Олаф Шолц, Ердоган акцентира значимостта на „ персоналните връзки “, с цел да се създадат „ най-важните стъпки “ в дипломацията.

Турският президент сподели също по този начин, че Шолц е трансформирал позицията си и в този момент споделя, че би трябвало да се откри общ език с Путин, с цел да се постави завършек на войната в Украйна.

Доставките на зърно по така наречен зърнен кулоар се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Първоначалното съглашение е за 120 дни и изтича през ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР