Турският президент Тайип Ердоган почти сигурно ще включи бившия шеф

...
Турският президент Тайип Ердоган почти сигурно ще включи бившия шеф
Коментари Харесай

Ердоган може да върне в правителството уважаван икономист и това да няма значение

Турският президент Тайип Ердоган съвсем несъмнено ще включи някогашния началник на стопанската система Мехмет Шимшек в новия си кабинет - или като министър на финансите, или като вицепрезидент, отговарящ за стопанската система, споделиха четирима високопоставени чиновници, представени от " Ройтерс ".

Шимшек беше високо скъп от финансовите пазари, когато беше министър на финансите и вицепремиер сред 2009 година и 2018 година Една основна роля за него в този момент може да алармира за оттегляне от годините на неортодоксална политика, подкрепена от ниски лихвени проценти на инат на високата инфлация и тежкия държавен надзор върху пазарите. Един от чиновниците сподели, че новата политика ще бъде " смесена ", а не ортодоксална, и се чака смяната да бъде постепенна.

След като управлява последното съвещание на остарелия си кабинет в сряда, Ердоган ще разгласи до събота нови министерски функции, споделиха публични лица. Почти несъмнено е новият кабинет да включва неговия представител Ибрахим Калън и шефа на разузнаването Хакан Фидан, прибавиха те. Четиримата чиновници, които разговаряха с " Ройтерс ", споделиха, че не са взети дефинитивни решения и Ердоган към момента може да промени решението си. Длъжностните лица споделиха, че Ердоган обмисля да назначи Шимшек за вицепрезидент, само че че Шимшек би предпочел роля, отговаряща директно за икономическата политика и по този начин би могъл да заеме поста министър на финансите и държавната хазна, в този момент ангажиран от Нуредин Небати.

Анализаторите бяха внимателни по отношение на вероятността за назначението на Шимшек и дали това ще докара до смяна в политиката. " През последните години имахме доста промени, имахме няколко шефове на централни банки и се надявахме нещо да се промени, само че нищо не се промени ", сподели Гийом Треска, старши пълководец за нововъзникващи пазари в Generali Investments. " Ердоган се придържа към неортодоксална тактика и виждам малко аргументи той да я промени. "

 Ердоган може да върне в държавното управление почитан икономист и това да няма значение
© Reuters

Ердоган завоюва незабравим балотаж на изборите в неделя, макар рецесията с цената на живота и поредност от валутни сривове, които съгласно анализаторите значително са породени от икономическата му стратегия, която отблъсква задграничните вложители.

Спекулациите за допустима роля на Шимшек, която вложителите считат за стимулираща повишаване на турските активи, се усилиха, откакто той организира диалози с президента в понеделник. Един от източниците, почитан чиновник с знания по тематиката, сподели, че Ердоган и Шимшек са разговаряли два часа и половина.

" Беше много добра среща. Само по няколко точки се работи. Те ще бъдат приключени за малко време ", сподели той. Същият чиновник сподели, че някогашният министър Джевдет Йълмаз може да поеме ролята на министър на финансите и националното богатство, в случай че Шимшек стане вицепрезидент. Друг предходен министър на финансите, Лютфи Елван , също се чака да бъде назначен отпред на министерство, обвързвано с стопанската система, сподели служителят.

Лирата падна до ново рекордно ниско равнище от 20.75 по отношение на $ в сряда заради опасения по отношение на изчерпаните валутни запаси на Турция и неустановеност по отношение на посоката на политиката.

В речта си след успеха на изборите Ердоган сподели: " Ние проектираме стопанска система, фокусирана върху вложенията и заетостта, с екип за финансово ръководство, който има интернационална известност. "

След като напусна финансовото министерство през 2015 година, Шимшек беше вицепремиер до 2018 година, когато едно от последните му дейности беше да упорства за по-строга парична политика. Той се отдръпна тъкмо преди първия от поредицата сривове на лирата и залагането на неортодоксалното ръководство при новоназначения министър на финансите и финансите Берат Албайрак, шурей на Ердоган.

 Ердоган може да върне в държавното управление почитан икономист и това да няма значение
© Reuters

Четиримата чиновници споделиха, че след назначенията в кабинета вниманието ще се насочи към смяна на върха на централната банка, като един чиновник на ръководещата партия на ПСР сподели, че " няма да е изненада ", в случай че актуалният шеф Сахап Кавджъоглу бъде заменен.

Друг почитан партиен чиновник сподели, че идването на Шимшек е имало за цел да възвести нова епоха за стопанската система и да помогне за справяне с огромните дефицити по настоящата сметка, падащите запаси на централната банка и инфлацията, която беше 44% през април. Миналата година инфлацията доближи 24-годишен връх от 85%.

" Мислете за политиката, която ще бъде приложена, като малко смесена, а не като ортодоксална или не. Ще има следи и от двете политики ", сподели служителят, добавяйки, че първичните резултати би трябвало да се видят след шест месеца под управлението на Шимшек.

Самоопределян като зложелател на лихвените проценти, Ердоган наложи нападателни парични тласъци, които понижиха главния лихвен % до 8.5% от 19% през 2021 година, с цел да подтикват икономическия напредък, износа и вложенията.

" Политиката на Шимшек е ясна. Той залага името си на това ", сподели високопоставеният партиен чиновник. " Ако триумфът изисква някакво повишение на лихвения %, той ще го направи. Ако президентът го назначи на тази роля, той му дава тази еластичност. "

Но Тимъти Аш, старши върховен пълководец в BlueBay Asset Management, сподели, че Шимшек е имал " бойни белези " от това, че е желал позволение от Ердоган да увеличи лихвените проценти в предишното.

Ако би трябвало да го направи още веднъж, " не мисля, че тази връзка ще проработи ", сподели Аш. " Пазарът желае самостоятелна централна банка, със способността да прави всичко належащо, с цел да се оправи непосредствено с задаващата се рецесия на платежния баланс. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР