Турският президент Тайип Ердоган е дал съгласието си за разширяването

...
Турският президент Тайип Ердоган е дал съгласието си за разширяването
Коментари Харесай

Ердоган пуска Финландия в НАТО, Швеция – все още не

Турският президент Тайип Ердоган е дал единодушието си за разширението на НАТО с Финландия, заяви WAZ.

В Анкара Ердоган съобщи, че процесът на ратификация на контракта ще бъде иницииран в Народното събрание, каквато е общоприетата процедура, и изрази вяра тя да завърши преди изборите в Турция през май месец.  Ердоган разяснява, очевидно и на фона на връзките с Швеция, че Финландия е подхванала " откровени и съответни стъпки " , с цел да отговори на опасенията на Анкара, свързани със сигурността.

А пък и Турция счита за значима позицията на Финландия в поддръжка на кандидатурата на Анкара за пълноправно участие в Европейски Съюз.

Ердоган означи и смисъла на развиването на икономическите връзки с Финландия. Политикът съобщи, че в края на 2022 година комерсиалният оборот сред Турция и Финландия е достигнал 2 милиарда $. " Нашата цел е да доведем тази цифра до 3 милиарда $ на първичния стадий, а по-късно до 5 милиарда $ ", сподели турският президент.

Във връзка с кандидатурата на Швеция за участие в НАТО турският президент съобщи, че диалозите ще продължат предвид на правилата на Алианса и отношението на Анкара по тематиката за битката с тероризма , като уточни още веднъж, че Анкара е предала на Стокхолм , които са избрани като терористи, и без изгонването им не е допустимо позитивно отношение към кандидатурата на Швеция.

На процедура с изключение на Ердоган, и Унгария бави кандидатурите на двете страни и към момента не е споделила " да " на участието им. Депутатите от " Фидес " използваха процедура, с цел да отсрочат гласуването и

Стокхолм и Хелзинки публично  през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 г. Анкара ясно съобщи, че има по-големи възражения по отношение на в сравнение с Финландия.
 Швеция се помири, че Финландия евентуално ще я изпревари за НАТО
Швеция се помири, че Финландия евентуално ще я изпревари за НАТО

Според шведския министър председател обаче участието на Стокхолм е единствено въпрос на време
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР