Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки
Коментари Харесай

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923г., уреждащ границите с България и Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в изявление за гръцки вестник тъкмо преди почналото през днешния ден негово историческо посещаване в Гърция, че би трябвало да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923г. се уреждат голям брой въпроси, в това число границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

Той е правил сходни изказвания през септември на 2016г., само че пред свои симпатизанти. Сега го споделя по отношение на първото посещаване на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам, по време на което ще гостува и в Комотини (известен в България още като Гюмюрджина) в Източна Гърция, където има мюсюлманско население.

Думите му незабавно бяха отхвърлени от президента Прокопис Павлопулос. " Лозанският контракт дефинира територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и не предстои на предоговаряне. В него няма дефекти, не се нуждае от преразглеждане или възобновяване ", сподели той по време на срещата си с Ердоган.

Турският президент съобщи, че отбраната правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Мюсюлманите, живеещи в граничния регион Западна Тракия, не могат да избират собствен Главен мюфтия, до момента в който християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това значи, че Лозанският контракт не се ползва заслужено, цитира думите му " Ройтерс ".

" Как може да твърдим, че Лозанският контракт е в действие? В този смисъл Лозана не работи. Трябва да потвърдим, че Лозанският контракт е използван, като създадем това " (бел.ред. разгадаем проблема).

В напрегната замяна на реплки с Павлопулос той сподели също, че Гърция не би влезнала в НАТО без поддръжката на Турция.

Какво тъкмо сподели турският президент
В изявление за в. " Катимерини " Ердоган бе запитан какво по-точно има поради, когато приказва за проверка на контракта, включва ли това смяна на граници и по какъв начин това се отнася до Гърция и другите региони, наранени от него. " Преди всичко, Лозанският контракт обгръща освен Гърция, само че и зелия регион и единствено поради това мисля, че с времето всички контракти се нуждаят от проверка. В светлината на последните събития Договорът от Лозана се нуждае от проверка - освен за Турция, само че и за Гърция. "

След това той изяснява, че сходен развой може да е от взаимна изгода, " само че, несъмнено, има хора, които не схващат защо въобще става дума ". " Тези хора не знаят задоволително какви са последствията от Лозанския контракт, само че незабавно ме упрекват и търсят различен смисъл зад изказванията си, а зад тях няма нищо прикрито. "

Ердоган изяснява, че не желае да навлиза в детайлности, само че повода да приказва за проверка е, че " не престават диалози за островите и други въпроси и единствено поради едно събитие нещата се усложниха. Мисля, че това е нещо, което би трябвало да преодолеем в едно такова обстойно море като Егейско. Търговски и туристически кораби би трябвало да плават без проблеми. Трябва да преодолеем всякакво усложняване. "

Подобни договаряния няма да са уравновесени, тъй като в речта си предходната година казахте, че Анкара съжалява, че с Лозанския контракт е предала избрани острови на Гърция, до момента в който в това време Атина не желае нищо, пита " Катимерини ".

" Не си припомням изчяло тази тирада ", отвръща Ердоган. " Когато приказвам за проверка, имам поради дискутиране по всички въпроси - от А до Я. Гърция може да не се усеща удобно с някои въпроси, с някои условия, само че можем да седнем и да беседваме. Има и доста рецесии, които до момента можеше да бъдат уредени. (...) Това е доста значимо за бъдещето на страните ни - можем да уредим разногласията си като беседваме. "

Турският президент не показва в какъв формат си показва проверката на интернационално съглашение, по което страна са голям брой страни, в това число България, Англия, Италия, Румъния, Сърбия и Япония.

Запитан по какъв начин си показва на доктрина уреждането на разногласията в Егейско море, Ердоган дава отговор, че двете страни могат да дадат начало на подобен развой и изяснява: " Имаме проблеми с очертаването на въздушното пространство, морските граници и континенталния шелф. Има избрани проблеми, които елементарно може да бъдат преодолени, в това число с компромиси. " Той изяснява, че Турция не е съгласна със съществуващото състояние към границите на териториалните води и въздушното пространство, тъй като това основава проблеми за турските кораби, а бойните и гражданските самолети не трябва да са опасност един за различен.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР