Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е наредил

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е наредил
Коментари Харесай

Турция обяви посланиците на САЩ, Германия и още 8 страни за персони нон грата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че е наредил на Министерството на външните работи на страната да разгласи за личност нон грата 10 посланика на непознати страни в Турция. Сред тях са и тези на Съединени американски щати, Германия и Франция. Решението е поради апела, който те направиха по-рано за освобождение на турския филантроп Осман Кавала, съобщи организация Ройтерс.

В понеделник посолствата на 10 страни разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на Кавала, като обявиха, че продължаващият развой против него и карцерът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Позицията е подкрепена от посланиците на Съединени американски щати, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия. Те бяха извикани в турското външно министерство да дадат пояснения във вторник.

Осман Кавала беше задържан в началото по отношение на митингите за парка Гези през 2013 година, като по-късно обвиняванията против него бяха разширени и в този момент включват шпионаж и опит за събаряне на държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година От четири години Кавала е в пандиза без присъда, макар че освобождението му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на индивида през декември 2019 година

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, съобщи, че ще стартира процедура за нарушаване против Анкара, в случай че Кавала не бъде освободен преди идната среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР