Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е наредил

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е наредил
Коментари Харесай

Ердоган изгони посланиците на САЩ, Германия, Франция и още 7 страни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че е наредил на министерството на външните работи да разгласи за личност нон грата 10 посланици, измежду които тези на Съединени американски щати, Германия и Франция, поради апела им за освобождение на турския филантроп Осман Кавала, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В понеделник посолствата на 10 страни разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на Кавала, като обявиха, че продължаващият развой против него и карцерът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - Съединени американски щати, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат пояснения във вторник.

На апела Ердоган отговори в четвъртък с думите: " Той (Кавала) не може да бъде освободен, тъй като " убийците и терористите " не са на независимост в тези западни страни ".

Осман Кавала беше задържан в началото по отношение на митингите за парка Гези през 2013 година, като по-късно обвиняванията против него бяха разширени и в този момент включват шпионаж и опит за събаряне на държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година

Кавала отхвърля тези обвинявания.

От четири години (от 2017 г.) Кавала е в пандиза без присъда, макар че освобождението му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на индивида през декември 2019 година

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, съобщи, че ще стартира процедура за нарушаване против Анкара, в случай че Кавала не бъде освободен преди идната среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

В петък Осман Кавала съобщи, че отхвърля да участва на всевъзможни бъдещи правосъдни съвещания, обяснявайки тази стъпка с това, че към този момент не може да чака обективен правосъден развой. откакто Ердоган подценява интернационалните апели за неговото освобождение, заяви ДПА.

Ще бъде безсмислено да участвам да бъдещи правосъдни съвещания... защото към този момент няма опция за почтен развой при тези условия, сподели Кавала от затворническата килия в Истанбулски затвор в коментар, оповестен в отдаден на него уеб страница.

Скандалните изказвания на Ердоган внушават, че аз съм отговорен и намерено въздействам на съда, добави Кавала.

Следващото правосъдно съвещание е планувано за 26 ноември. Ако бъде приет за отговорен, Кавала може да получи присъда пожизнен затвор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР