Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че първата му среща

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че първата му среща
Коментари Харесай

Ердоган: Срещата ми с Байдън откри нова ера на конструктивни връзки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че първата му среща с американския му сътрудник Джо Байдън е разкрила " нова епоха " на градивни връзки.

Първата среща на двамата държавни глави в коридорите на срещата на върха на НАТО предходната седмица пристигна на фона на връзките сред Турция и Съединени американски щати, намиращи се на равнище, неприсъщо за съдружници.

Вашингтон наложи наказания на Анкара за закупуването на съветска система за противоракетна защита и приказва за влошеното състояние с правата на индивида при Ердоган.

Но турският водач съобщи след съвещание на кабинета, че двамата с Байдън са имали градивна полемика и са се разбрали да поддържат информационните линии отворени.

" Ние имаме вяра, че сме отворили вратите за нова епоха, която се основава на позитивни и градивни връзки със Съединени американски щати, " сподели той.

" Решени сме да извлечем допустимо най-голяма изгода за страната от позитивния звук на нашите диалози с Байдън, укрепвайки каналите ни за връзка със Съединени американски щати, " сподели той. " Единственото искане на Турция е нейният стопански и политически суверенитет да се зачита във всяка област и тя да бъде подкрепяна в битката си с терористични организации. "

Анкара е смутена от поддръжката на Съединени американски щати за кюрдско опълчение в Сирия, което Ердоган преглежда като отклонение на сложени отвън закона бойци, които водят въоръжен протест против турската страна.

Байдън сподели малко за срещата си с Ердоган.

Но неговият консултант по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че двамата са провели " подробна полемика " за ролята на Турция в обезпечаването на летището в Кабул, откакто Съединени американски щати завършат изтеглянето на войските си от Афганистан през септември.

Двамата президенти " се договориха, че ще работят дружно, с цел да се случи това ", сподели Съливан пред кореспонденти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР