Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни членове на централната банка,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни членове на централната банка,
Коментари Харесай

Ердоган се отърва от противниците на намаляването на лихвите на Турската централна банка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни членове на централната банка, които са срещу в допълнение понижаване на лихвите, съобщи Блумбърг.

От месните медии излиза наяве, че той е отстранил от служба шефовете на турската централна банка проф. доктор Семих Тюмен и доктор Угур Намък Кючук, както и членът на Съвета по парична политика на банката проф. доктор Абдуллах Яваш. Решението пристигна след среща в сряда на Ердоган с гуверньора на централната банка Шахап Кавджъоглу.

За заместник-управител е назначен Таха Чакмак, а за член на Съвета по парична политика проф. доктор Юсуф Туна.

След оповестяването на решението турската лира се срина до ново рекордно ниско ниво по отношение на $, изтривайки към 1% от цената си до 9,19 лири за щатски $. Към 14:50 часа българско време един $ се разменя за 9,1631 долара

Според осведомени източници Кючук е бил единственият член на комисията по паричната политика, който е дал своя вот против намаляването на лихвите предния месец. Яваш пък не е дал своя вот, тъй като се е заразил с COVID-19 в Съединени американски щати, където живее.

„ Уволненията евентуално са стимулирани от раздразнението на Ердоган, който е неудовлетворен от това, че лихвите не падат задоволително бързо “, разяснява Хнерик Гулберг от Coex Partners. „ Сега пазарите несъмнено ще чакат в допълнение намаление “, прибавя той. Следващото решение на Турската централна банка за лихвите ще пристигна на 21 октомври.

Ердоган, който самичък се разказва като „ зложелател “ на високите лихвени проценти, има вяра в нетрадиционна доктрина, че понижаването им води до по-киска инфлация.

Той назначи Кавджъоглу за началник на централната банка през март, с цел да се отърве от Наджи Агбал след две следващи покачвания на лихвите. Кавджъоглу остави паричната политика на страната непроменена съвсем 6 месеца, преди през септември изненадващо да разгласи намаление на главния лихвен % със 100 базисни пункта до 18% в миг, когато годишната инфлация в страната се форсира до 19,6%.

Миналата седмица от канцеларията на Ердоган от отхвърлиха появилите се в медиите изказвания, че президентът е почнал да губи доверие в Кавджъоглу по-малко от седем месеца. В сряда от  президентството разгласиха в профила си в Twitter фотография на двамата мъже след срещата им, която от канцеларията на Ердоган описаха като „ позитивна “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР