Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е в Лондон от

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е в Лондон от
Коментари Харесай

Ердоган пристига в Лондон за бизнес форум и срещи с Мей и кралица Елизабет

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е в Лондон от през днешния ден до вторник и ще се срещне както с премиера Тереза Мей, по този начин и с кралица Елизабет Втора.

Разговорите му евентуално ще бъдат посрещнати сериозно от опозицията в Обединеното кралство и правозащитници поради решението на Мей да организира срещата, на процедура в разгара на предизборна акция (дори тя да не е почнала формално). Визитата обаче е планувана месеци преди вотът да бъде плануван.

По предварителна информация на " Ройтерс " срещата с Мей е планувана за вторник. Говорител на " Даунинг стрийт " е удостоверил за " Политико ", че Ердоган би трябвало да беседва и с кралицата, само че не е прецизирал по кое време би трябвало да се случи това.

" Специална връзка "

Връзките сред Лондон и Анкара са в добър интервал, откакто Англия стана една от първите западни страни, осъдили опита за прелом в Турция през юли 2016 година (макар английските управляващи да не са предавали почитатели на духовника Фетхуллах Гюлен на турските си сътрудници на фона на многочислени претенции за това). Представител на външното министерство поддържа Ердоган, като посети страната дни след пуча. Президентът и други турски политици осъждат от месеци европейските водачи, че са закъснели или са били прекомерно сдържани в своята неоправдателна реакция и съпричастността си.

Същевременно представители и министри на Обединеното кралство повдигат тематиката за човешките права и върховенството на закона постоянно, само че не и обществено, пред турските си сътрудници, написа " Файненшъл таймс ". " Репортери без граници " и няколко други организации свикаха митинг пред посолството на Анкара в Лондон с апел да се " освободят турските медии ".

Лондон и Анкара работят и за по-активна търговия и съдействие в защитата. Една от задачите на Ердоган е да взе участие в годишния британско-турски конгрес " Татлъдил " (Tatlıdil, " Мелодичност " ), основан след друго негово посещаване (тогава като премиер) в Лондон преди шест години, да да укрепи двустранните връзки в политиката, дипломацията, бизнеса, науката и медиите. Англия и Турция се редуват като домакини на събитието, а тази година фокусът ще е върху последствията от Брекзит за съдействието им.

Освен това в петък турският министър за европейските въпроси Йомер Челик назова връзките сред двете страни " специфични ". По време на стопански конгрес в Лондон той сподели за турски медии, че Лондон е схванал Анкара " най-правилно " след пуча.

" Някои от съдружниците ни би трябвало да се научат от Англия по какъв начин да нареждат връзките в съюза ни, " сподели той, представен от Анадолската организация. Според него двете страни са работили дружно по доста планове, измежду които и такива за основаване на нови бойни самолети.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (371)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР