Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Анкара ще

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Анкара ще
Коментари Харесай

Ердоган се зарече да продължи да търгува с петрол и природен газ с Иран

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Анкара ще продължи да купува нефт и природен газ от Иран, макар глобите на Съединени американски щати. Това написа израелското издание The Times of Israel, представено от организация " Фокус ".
Припомняме, че Съединени американски щати възобновиха глобите си против Иран откакто се отдръпнаха от нуклеарното съглашение с Техеран от 2015 година и се стремят да понижат продажбите на Иран на нефт и други енергийни запаси до нула.
„ Невъзможно е за нас да прекратим взаимоотношенията си с Иран по отношение на петрола и природния газ. Ще продължим да купуваме газ оттова “, съобщи Ердоган пред турски кореспонденти малко преди да замине за Ню Йорк, където ще участва на съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации. Въпреки обещанието си, президентът призна, че Турция среща компликации в закупуването на нефт от Техеран, поради обстоятелството, че частният бранш „ се е отдръпнал, поради заканите на Съединени американски щати “.
„ Но по този въпрос особено и доста други, ние ще продължим нашите взаимоотношения с Иран “, сподели още турският водач, като добави, че Анкара към момента желае да усили размера на търговията сред двете страни.
По-рано Ердоган разкритикува глобите против Техеран, като настоя, че те не реализират нищо.
В коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации по-рано, той отхвърли обвиняванията, че Турция е спомогнала на Иран да заобикаля наложените наказания в предишното, като добави, че това са обвинявания, отправени от опозиционни водачи. „ Това са обвинявания, отправени от терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, който стои и зад проваления опит за прелом от 2016 година в Турция “, съобщи Ердоган пред американски медии. „ Тези обвинявания са повече от неверни, те са артикул на пропагандата на терористите на Гюлен “, добави той.
Ердоган има поради придвижването на проповедника Фетхуллах Гюлен, въпреки организацията му да отхвърля да е забъркана в опита за прелом и продължава да твърди, че е мирна група, която промотира образованието и исляма.
Ердоган също по този начин прикани страните да са деликатни в обвиняванията си против Техеран за офанзивите против петролните рафинерии на Саудитска Арабия. За тях отговорност поеха йеменските хути, шиитски бунтовници, които се употребяват с поддръжката на Иран, само че Рияд, Вашингтон и няколко европейски страни упрекват Техеран за нападенията. Иран продължава да отхвърля да е забъркан в офанзивата. „ Не считам, че е вярното нещо да слагаме виновността на Техеран “, сподели по тематиката Ердоган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР