Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководители на

...
Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководители на
Коментари Харесай

Турски банки и строителни компании започнаха едномесечна кампания в опит да съживят пазара на жилища

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководители на локални банки и ги прикани да покачат кредитирането в имотния бранш, който е един от стълбовете на икономическия напредък в Турция

© Pool Още по тематиката
Ердоган ще подхваща ограничения против обезценяването на лирата

Президентът на Турция се срещна с водещи икономисти в страната, само че не показа съответните дейности
12 май 2018
Корпоративната задлъжнялост в Турция е рисково висока

Обезценяването на лирата затруднява обслужването на отговорностите на турските компании
29 апр 2018
Ердоган разгласи предварителни избори в Турция през юни

Президентът изтегли вота с година и половина поради опасенията от утежняване на стопанската система, считат анализатори
18 апр 2018 8% дял има секторът на недвижимите парцели в турската стопанска система. Група от водещи строителни и имотни компании в Турция стартира едномесечна акция за отстъпки в опит да съживи пазара на жилища, оповестява проправителственият турски вестник Daily Sabah. Мерките включват отстъпки от цената на парцелите и понижаване на лихвите по ипотеките, като се чака да бъдат в действие до 15 юни.

Мерките

Купувачите на жилища ще получат 20% отстъпка от цената на недвижимите парцели, а лихвите по ипотеките ще бъдат понижени. В самодейността ще вземат участие 41 имотни и строителни компании с близо 150 плана. Действията идват след неотдавнашния внезапен спад в продажбите и след опитите на турското държавно управление да се оправи с казуса преди президентските и парламентарни избори на 24 юни.

Миналата седмица две от най-големите държавни банки в Турция понижиха лихвите по ипотеките, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководители на локални банки и ги прикани да покачат кредитирането в имотния бранш, който е един от стълбовете на икономическия напредък в Турция.

Ziraat, най-голямата турска банка по активи, заяви, че намалява месечния лихвен % до 0.98% по отношение на 1.23% до момента за ипотечни заеми до 500 хиляди турски лири (117 хиляди долара) с оптимален матуритет от 10 години.
Halkbank, петата по величина банка по активи, също понижи лихвата по сходни жилищни заеми до месечно ниво от 0.98%.

Очакванията

Продажбите на жилища в страната са намалели с 14% през март, а продажбите на ипотечни заеми означиха спад от 35% по отношение на данните за същия интервал година по-рано, сочат публични данни.

Очаква се едномесечната самодейност да генерира продажби за към 3 милиарда турски лири (678 млн. долара), съобщи на конференция представител на асоциацията на жилищните строители Konutder.
Техните общи ограничения ще бъдат в действие до 15 юни.

В Турция има към 1.5 млн. непродадени жилища, отбелязва Омер Фарук Челик, член на борда на шефовете на Асоциацията на жилищните строители Konutder. Той означи, че секторът на недвижимите парцели има 8% дял в турската стопанска система и директно или непряко визира 250 подсектора.

Турската лира се намали до рекордно ниско равнище, а доходността от 10-годишните държавни облигации за малко доближи най-високата си стойност за осем години. С по-ниски лихвени проценти Ердоган желае да усили кредитния растеж, изключително в строителната промишленост. Това идва, откакто той съобщи, че възнамерява да поеме по-голям надзор над стопанската система след изборите идващия месец.

Спадът на продажбите на жилища надали скоро ще бъде спрян даже с ограниченията на държавното управление поради изборите през юни, задаващия се празник Рамазан и нормалното закъснение на пазара в летните месеци, споделя още Челик.

Yapi Kredi, шестата по величина банка по активи в Турция, заяви, че ще предложи по-ниски лихвени проценти на купувачите на жилища, в случай че секторът като цяло понижи разноските за обслужване на заемите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР