Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес с папа

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес с папа
Коментари Харесай

Ердоган и папа Франциск на знакова среща - обсъдиха напрежението на изток под зорка охрана

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна през днешния ден с папа Франциск във Ватикана, с цел да разиска с него значими въпроси като признаването на Йерусалим за столица на Израел и ситуацията в Сирия, предават международните организации. И двамата показаха угриженост от решението, което съгласно доста съдружници на Съединени американски щати може да обрече на неуспех мирните старания в Близкия изток. Ердоган и папата се чака да беседват и за Сирия, Ирак, филантропичната помощ и бежанците.



Ватикана поддържа решение от две страни за палестинско-израелския спор като двете страни би трябвало да се договорят за статута на Йерусалим като част от мирния развой. Палестинците желаят Източен Йерусалим за столица на бъдещата им самостоятелна страна, до момента в който Израел разгласи целия град за своя " обединена и безконечна столица ".



Срещата се организираше до момента в който полиция постановяваше възбраната за митинги в центъра на Рим. За първата сходна аудиенция от 59 години италианските управляващи оповестиха 24-часова възбрана за демонстрации, която обгръща идването на Ердоган късно в неделя и заминаването му в понеделник. За визитата му бяха ситуирани 3500 служители на реда.

Преди срещата конвоят на Ердоган дойде на пустия площад „ Свети Петър “, който бе зорко охраняван от полицията.

Ердоган, който връща аудиенция на папата в Турция през 2014 година, имаше частен диалог с Франциск към 50 минути в кабинета на лидера на светия отец в Апостолическия замък във Ватикана.


В края на частната част от срещата папата подари на Ердоган бронзов медальон, показващ ангел, прегръщащ северното и южното полукълбо, преодоляващ съпротивата на змей.

„ Това е ангелът на мира, който задушава демона на войната “, сподели Франциск на Ердоган, подарявайки му медальона, изработен от италианския художник Гуидо Верой. Това е знак за свят, учреден на мир и правдивост.

Публичната част от срещата, с кореспонденти от антуража на Ердоган, бе сърдечна, макар че двамата водачи изглеждаха сковани, до момента в който сядаха до бюрото на папата, преди публицистите да си тръгнат, показва „ Ройтерс “.


Турция започва на 20 януари интервенция „ Маслинова клонка “, целяща за прогони от анклава Африн в Северна Сирия кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН), които Анкара счита за клон на терористичната организация ПКК.

Очакваше се папата, който подлага на критика ужасите на войната и оръжията за всеобщо заличаване, да повдигне тематиката за Африн на срещата си с Ердоган.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР