Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за мирно разрешаване на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за мирно разрешаване на
Коментари Харесай

Ердоган: Украино-руската криза да се разреши по мирен начин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани за спокойно разрешаване на напрежението сред Украйна и Русия поради разногласията им за територии.

По време на работно посещаване на украинския президент Владимир Зеленски през вчерашния ден, Ердоган съобщи пред кореспонденти в Истанбул, че Турция има за цел „ да подсигурява, че Черно море ще остане море на мир и съдействие. Не желаеме увеличение на напрежението в нашия общ район, " сподели Ердоган.

" Ние имаме вяра, че актуалната рецесия би трябвало да бъде уредена с мирни средства въз основа на интернационалното право и ценене на териториалната целокупност на Украйна ", добави турският водач.

Украйна, подкрепена от Съединени американски щати, показаха угриженост през последните дни от идването на хиляди съветски бойци и военна техника покрай Източна Украйна, където се ускориха конфликтите сред проруските сепаратисти и държавните сили на Киев в спор от няколко години.

Турция заяви в петък, че Съединени американски щати другата седмица ще изпратят два военни кораба през Босфора до Черно море.

Турция съобщи, че тези кораби ще преминат през Босфора в сходство с конвенцията от Монтрьо.

Договорът от 1936 година подсигурява безкрайно корабоплаване за цивилен кораби през пролива. Но страните, които не споделят черноморско крайбрежие, би трябвало да дадат предупреждение от две седмици преди да изпратят военни кораби в региона и по-късно да ги държат там не повече от 21 дни.

Корабите на американския флот рутинно работят в района в поддръжка на Украйна.

Ердоган също съобщи, че Турция е подготвена да даде всички форми на поддръжка, ориентирани към споразумяване на спора, и че ще откаже да признае анексията от Русия на Крим през 2015 година, която е част от Украйна.

Зеленски сподели: " Подкрепата на Турция за възобновяване на териториалния ни суверенитет е от значително значение. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР