Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да престанат да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да престанат да
Коментари Харесай

Ердоган призова САЩ да престанат „да мамят“ Турция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани Съединени американски щати да престанат „ да мамят “ Турция и да стартират съдействие, откакто Вашингтон сподели, че е угрижен заради турската военна атака против град Африн в Сирия.

Обичайно хапливият коментар на Ердоган беше изработен, откакто Държавният департамент сигнализира за ориста на цивилното население и грабежите след завладяването на Африн, който до тогава беше следен от кюрдска милиция. „ Ако сме стратегически сътрудници, вие би трябвало да ни почитате и би трябвало да работите с нас “, съобщи Ердоган във връзка с натовския си съдружник в послание към депутатите от неговата партия в Народното събрание. Той сподели, че Съединени американски щати са направили " измама" по повод Турция посредством въоръжаване на милицията на кюрдските „ Отреди за отбрана на народа “ (ОЗН), които направляваха региона на Африн.

Турските войски, подкрепящи бойците от сирийската съпротива, превзеха град Африн по време на мълниеносно нахлуване в неделя, като ОЗН изтеглиха силите си значително без пердах.

Турция твърди, че ОЗН са свързани с поставената отвън закона Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която от над три десетилетия се бунтува против властта на Анкара и е избрана от Турция и нейните западни съдружници като терористична организация.

Говорителят на държавния департамент Хедър Науърт сподели в понеделник, че Съединени американски щати са "дълбоко загрижени", откакто нападението против Африн провокира изселване на кюрдски цивилни от града.

Науърт сподели, че Вашингтон също е "обезпокоен от известията за разграбване в град Африн", на които са били очевидци и кореспонденти на Агенция Франс Прес.

На това Ердоган реагира остро: „ Къде бяхте вие, когато споделихме нашата угриженост? Когато казахме „ хайде дружно да прочистим терористите тук “, къде бяхте вие? “.

Първоначално Турция трябваше да взе участие във водената от Съединени американски щати коалиция по унищожаването на джихадистката „ Ислямска страна “, само че след това Вашингтон заложи на ОЗН като на гръбнак на силите за наземна интервенция. Поради което Турция влезе в словесна престрелка с Вашингтон. В тази връзка Ердоган съобщи: „ Вие се опитахте да ни заблудите, беше такава машинация, споделям ви, изпратихте 5 000 камиона с оръжия там, изпратихте там 2000 товара боеприпаси", сподели Ердоган.

Но президентът добави, че Турция "малко по малко" стига до боеприпасите и ги иззема. „ Ние искахме оръжия против нашите си пари, вие не ни дадохте. Но дадохте гратис оръжия и боеприпаси на терористите. Що за партньорство е това? Що за взаимност? “./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР