Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в двореца Долмабахче в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в двореца Долмабахче в
Коментари Харесай

Ердоган се срещна с лидера на „Хамас“ в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри в двореца " Долмабахче " в Истанбул политическия водач на палестинската ислямистка формация " Хамас " Исмаил Хания, съобщи Анадолската организация.

Не се оповестяват повече детайлности за срещата, която се организира при закрити врата в президентската резиденция.

Според президентството не е планувана конференция сред двамата водачи в края на срещата, която е първата от началото на войната сред Израел и " Хамас " в Газа на 7 октомври, отбелязва Агенция Франс Прес.

В петък Ердоган удостовери тази първа среща на четири очи от юли 2023 година насам, като в същото време остана извънредно предпазлив по отношение на задачата й: " Нека запазим дневния ред за нас и господин Хания ", сподели той пред публицисти.

От своя страна " Хамас " единствено загатна, че войната в линията Газа ще бъде включена в дневния ред на диалозите.

Исмаил Хания дойде в Истанбул в петък вечерта дружно с делегация на " Хамас " и се срещна с турския външен министър Хакан Фидан.

Фидан и Хания се срещнаха преди този момент в сряда в Доха, където разискаха последните развития в спора в Газа, оповестиха турски дипломатически източници.

Те са разискали тематики, свързани с филантропичната помощ в линията Газа, напъните за преустановяване на огъня и въпроса със заложниците, показаха източниците.

След срещата си с водача на " Хамас " в Катар Фидан съобщи, че радикалното палестинско придвижване ще ликвидира военното си крило след основаването на самостоятелна страна Палестина и ще продължи да работи като политическа партия.

Конфликтът в Газа избухна след нахлуване на " Хамас " на 7 октомври, което докара до гибелта на 1170 души в Израел и до отвличането на повече от 250 души, 139 от които към момента се намират в линията Газа, напомня Франс прес. Оттогава до момента израелските репресии са лишили живота на близо 34 000 души в Газа, съгласно Министерството на здравеопазването на " Хамас ".

Ердоган неведнъж е заявявал, че не преглежда " Хамас " като терористична организация, а като " освободително придвижване ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР