Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие гръцкия премиер Кириакос Мицотакис
Коментари Харесай

Президентът Ердоган се среща с гръцкия премиер в Ню Йорк

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Ню Йорк в сряда в Турската къща.

Ердоган, който е в Ню Йорк, с цел да участва на 78-ото Общо заседание на Организация на обединените нации, организира срещата при закрити врата с Мицотакис като част от двустранните си задължения в границите на Общото заседание.

Турция и Гърция, две прилежащи страни, имат история на обтегнати връзки от десетилетия, с непрекъснати проблеми макар подобренията, следени през 2021 година

Турция, която е член на НАТО повече от 70 години, изрази възраженията си против дейностите на Гърция в района през последните години, в това число въоръжаването на острови покрай турските крайбрежия, които са демилитаризирани според договорни отговорности. Анкара твърди, че сходни дейности подкопават нейните откровени старания за поощряване на мира.

В изказването на дирекцията по връзките на президентството се показва, че двамата водачи удостоверяват сегашния позитивен климат в връзките сред Турция и Гърция и решимостта си да го поддържат. В известието се отбелязва следното: „ Лидерите също потвърдиха пътната карта и графика, които включват следните детайли във връзка с контактите сред двете страни, контрактувани на срещата на министрите на външните работи, извършена в Анкара на 5 септември: заместник-министрите на външните работи виновни за политическия разговор и позитивния дневен ред ще се срещнат в средата на октомври; през ноември ще се проведат срещи по ограниченията за създаване на доверие; на 7 декември ще се организира срещата на Съвета за съдействие на високо ниво Турция-Гърция "

В изказването се показва, че двамата водачи също са обменили отзиви по районни и интернационалните въпроси: " По-специално те разискаха феномените на естествените бедствия и климатичната рецесия в средиземноморския район, които са засегнали мощно и двете страни в близкото минало. Двамата водачи се договориха да засилят двустранното съдействие в региона на гражданската отбрана като върховен приоритет. Съзнавайки, че казусът с миграцията е общо предизвикателство и за двете страни, те се договориха да работят дружно за справяне с този проблем. „ Министрите на външните работи имат задачата да продължат да работят и да се координират, с цел да продължат напред съгласуваната пътна карта “, споделя се още в изказването.

Мицотакис и Ердоган се срещнаха, в наличието на министрите на външните работи Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан и дипломатическите съветници Анас-Мариас Бура и Цагатай Акиф Килич, в по този начин наречената " Къща на Турция ", както се назовава базовата постройка на турските дипломатически задачи, намираща се наоколо до централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Последния път, когато двамата водачи се срещнаха персонално, беше през юли предходната година във Вилнюс, по време на срещата на върха на НАТО.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg