Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави днес руския си колега

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави днес руския си колега
Коментари Харесай

Ердоган поздрави Путин за изборната победа и отново предложи да посредничи в преговори с Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави през днешния ден съветския си сътрудник Владимир Путин за преизбирането му и още веднъж предложи ходатайство в спора с Украйна, заяви турското президентство, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

В телефонен диалог " президентът Ердоган изрази мнение, че позитивното развиване на връзките сред Турция и Русия ще продължи и съобщи, че Турция е подготвена да играе ролята на медиатор за връщането на масата за договаряния с Украйна ", се споделя в изказване на президентството.

В диалог с турския водач по телефона президентът Путин разиска с него развиването на двустранните връзки, както и въпроси, свързани с укрепването на интернационалната непоклатимост и сигурността в Черноморския район, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС.

Путин е поздравил Ердоган и всички мюсюлмани в Турция по случай свещения месец на пости рамазан.

Двамата президенти са се договорили разговорът да продължи в разнообразни формати, се споделя в официалното съобщение на Кремъл.

Турският държавен глава, който от началото на войната в Украйна се старае да поддържа връзки както с Киев, по този начин и с Москва, неколкократно е предложил своите услуги за намиране на излаз от спора сред двете страни, които, както и Турция, имат изход на Черно море, посредством договаряния.

В началото на месеца той посрещна украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул и се бе подготвил да се срещне и с президента Путин на 9 февруари, преди съветският президент да анулира пътуването си, напомня Агенция Франс Прес.

" Тази война би трябвало да спре ", съобщи довечера по отношение на войната в Украйна турският външен министър Хакан Фидан в изявление за частния ефирен канал " Си Ен Ен Тюрк ".

" Десетки хиляди майки и от двете страни погребват децата си и това продължава. И двете страни имат прекалено много за губене и нищо, което да завоюват ", акцентира Фидан, изказвайки опасения от " риск от разпространение " на спора в района.

Говори се за " европейски войски, за нуклеарна опасност, всичко това е рисково ", предизвести той.

" Турция е една от дребното страни в НАТО, която приканва за мир. Нашият президент приканва за мир и по този начин внася малко светлина в една доста мрачна конюнктура ", акцентира Фидан.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР