Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди снощи, че отива в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди снощи, че отива в
Коментари Харесай

Ердоган прие покана да посети Путин и обяви, че "никоя сила" не може да го спре в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган удостовери нощес, че отива в Русия другата седмица за среща с сътрудника Владимир Путин и диалог за Сирия. В тирада пред депутати, представена от турски медии и " Ал Джазира ", той обаче предизвести, че " никоя " международна мощ няма да го спре в офанзивата му в североизточната част на страната, заплашила да преобърне геополитическата обстановка в страната след осем и половина години война.

Турската атака и изтеглянето на Съединени американски щати, което я улесни, бяха последвани от кюрдска договорка със силите на президента Башар ал Асад, в която посредничи Москва и съветски и сирийски елементи се озоваха в северната част на страната - Дамаск в поддържа на считаните от Анкара за терористи кюрди, а Русия в опит да предотврати конфликт сред двете армии.

Потвърждението на Ердоган предхожда аудиенция на вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео в Турция за диалози за ситуацията. Първоначалто Ердоган отхвърляше опцията за среща с тях, само че след това одобри.

По-рано Тръмп наложи наказания на Турция поради жестокости и нарушавания на права по време на офанзивата в Сирия, а в Конгреса на Съединени американски щати през днешния ден ще бъде импортиран нов законопроект с ограничения против Анкара. Турция заплаши, че може да отговори с контрасанкции.

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
© Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Какво ще стане с джихадистите

Дипломатическите обиколки в региона засягат и Ирак, където ще бъде френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Той разисква с управляващите в Багдад опция държаните в Сирия джихадисти - пленени от доминираните от кюрди сили SDF и някогашния им съдружен сътрудник в интервенциите Съединени американски щати - да бъдат съдени на иракска територия.

Темата с бойците от " Ислямска страна " излезе на дневен ред, откакто американският президент Доналд Тръмп предизвести, че след изтеглянето на Съединени американски щати Турция ще поеме отговорност за хиляди държани в Североизточна Сирия джихадисти. Десетки или стотици (по разнообразни данни) от тях обаче са избягали, като Турция и SDF взаимно се упрекват за това. Според кюрдите избягалите са над 800 души, свързани с ИД, доста от тях - дами и деца.

Някои водачи и наблюдаващи считат, че хаосът ще способства за бягството на такива пандизчии, а Франция разгласи възраждането на " Ислямска страна " за " неизбежно ".

Вчера Белгия удостовери, че двама бойци от ИД са съумели да избягат по време на турската атака. Направили са го и три дами, евентуално вероятно свързани с двамата джихадисти. Властите в Брюксел обаче към този момент считат за малко евентуално тези бойци да доближат европейска територия, отбелязва " Евронюз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР