Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави ултиматум към Запада. Според

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави ултиматум към Запада. Според
Коментари Харесай

Ердоган постави ултиматум на НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сложи ултиматум към Запада. Според него Швеция и Финландия няма да бъдат в НАТО, до момента в който не изпълнят редица турски условия, а по програма-максимум и целият Запад. Случаят най-вероятно ще приключи с компромис, само че много безценен за претендентите за Северноатлантическия боен блок и техните политически спонсори.

Огнище на тероризма “ в Северна Европа

Процесът на присъединение на Швеция и Финландия към НАТО за следващ път сподели тъжното положение на нещата в Алианса. Повечето страни схващат, че тази стъпка не е водена от военна, а от политическа нужда. И политическа нужда не на Европа, а на Съединените щати. При всичко това обаче нито една страна от НАТО не се опълчи. Никоя - с изключение на Турция, която блокира влизането.

Тя реагира по този начин, че провокираха леко политическо земетресение в Европейския съюз.

На 13 май турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Анкара не счита концепцията за присъединение на Финландия и Швеция към НАТО като позитивна, а ден по-късно външният министър Мевлют Чавушоглу изясни, че по-голямата част от турските жители се опълчват на това, заради това, че и двете страни поддържат Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ден по-късно ръководителят на Европейската национална партия (ЕНП), най-голямата секта в Европейския парламент, Манфред Вебер заплаши Турция с изолираност. „ Всеки, който слага под подозрение сплотеността на НАТО, ще бъде изолиран в общността “, сподели той.

А на 16 май шведският външен министър Ан Линде разгласи, че шведска делегация ще посети Турция, с цел да разиска кандидатурата ѝ за участие в НАТО. Същото желание беше изразено и във Финландия. Но Реджеп Тайип Ердоган незабавно даде съдбоносен отпор на представителите на двете страни.

Той ги посъветва „ да не сиправят труда “. Турският водач сподели на брифинг, че в случай че Финландия и Швеция бъдат признати в Северноатлантическия блок, „ НАТО няма да бъде организация за сигурност, а ще се трансформира в място, където ще има доста представители на терористите. Не можем да кажем „ да “, дано не се наскърбяват “, сподели той.

Той изясни, че тези страни са отказали да изпълнят молбата на Турция за екстрадиция на обвинени за присъединяване в терористични организации. „ Швеция е огнище на тероризма “, беше гръмкото изказване Реджеп Ердоган. „ Те имат терористи от ПКК в Народното събрание. Как да им имаме вяра?”, попита той.

Той също по този начин уточни, че Турция не може да се съгласи с приемането в НАТО на тези страни, които са наложили наказания против нея.

К оса та се натъкна н а полумесец

Така Реджеп Ердоган показва готовността си да принуди Финландия и Швеция да вземат две значими за Турция решения.

Първо, да се реализира завършек на поддръжката от страна на скандинавските страни на кюрдското придвижване, с което Анкара води война както на турска територия, по този начин и отвън нейните граници (в Ирак и Сирия). Европейците симпатизират на кюрдите, в скандинавските страни има доста кюрдски бежанци. Според Ердоган, представен от

“Блумбърг”, скандинавските страни " се трансфораха в къщи за посетители за терористи " и даже " ги пуснаха в Народното събрание " (има шестима кюрдски депутати в шведския парламент).

Второ, турският президент упорства Финландия и Швеция да отстранен всички ограничавания за износа на отбранителни технологии за Турция (наложени точно поради всеобщите нарушавания на човешките права от турските управляващи и войната им против кюрдите в Сирия).

„ Възмутително и недопустимо е нашите съдружници и другари да поддържат тази терористична организация. И предвид на нашата битка против тази терористична организация бяха наложени ограничавания върху доставките на отбранителни артикули, част от които внасяхме от страни, които възнамеряват да се причислят към НАТО. Поради тази причина болшинството от турците се опълчват на влизането на тези страни, които поддържат ПКК и СНС (Сили за национална самозащита в Сирия), и също по този начин ни моли да блокираме този развой “, съобщи Чавушоглу.

Освен това под съдружници и другари той има поради освен двете страни. „ Турция изисква освен отдръпването на Швеция и Финландия от поддръжката на ПКК, само че и отдръпването на тази поддръжка от други страни, както и унищожаване на оръжейното ембарго. Не става дума толкоз за шведите и финландците, а за цяла Европа и Съединени американски щати “, обяснявадокторът по политология и началник на катедра „ Близък и постсъветски изток “, на ИМЕМО на РАН Владимир Аватков. Припомняме, че преди време редица американски, канадски и английски компании стопираха доставките на съставни елементи за турския дрон “Байрактар”.

Източен пазарлък по всички правила

Съветникът на Ердоган Ибрахим Калън твърди, че за Анкара настояванията ѝ не са някакъв лист с стремежи, а въпрос на национална сигурност. „ Ако шведите и финландците имат опасения за своята сигурност, то ние също имаме свои лични опасения “, съобщи той.

И тук е отговорът. „ Трябва да бъдете търпеливи, такива проблеми не се вземат решение за един ден. Нека вършим всичко малко по малко “, на собствен ред съобщи финландският външен министър Пека Хаавистьо.

Всъщност това е огромният въпрос: ще би трябвало ли Стокхолм и Хелзинки да пожертват позициите си за правата на индивида, с цел да се причислят към военния блок? Ердоган е прочут като политик, който е доста сложен за напън. Но даже и за европейските политици има тематики, от които е съвсем невероятно да се откажат. Или към момента е допустимо? Освен това те са под напън от оттатък океана.

Разбира се, не всички в Европа са удовлетворени от това държание на турския президент. Някои, като Манфред Вебер, упоменат нагоре, приканват той да бъде осъден за такава „ антинатовска “ позиция. Експерти напомнят, че Турция е прекомерно подвластна от Европа, през 2020 година на Европейски Съюз се падат 33,4% от турския импорт и 41,3% от износа.

Но опасяват ли се турците от наказване? По-скоро те са уверени в слабостта на Запада – че е по-лесно за Вашингтон и Брюксел да договарят с Турция, в сравнение с предизвикателно да я удрят, в допълнение засилвайки антизападните настроения в турското общество. Така съгласно едно от допитванията през март 48,3% от турците считат, че Съединени американски щати и НАТО са отговорни на първо място за сегашната обстановка в Украйна, а единствено 33,7% упрекват Русия. Още по-лошо, 51,7% от популацията счита Съединени американски щати (съюзник в Северноатлантическия алианс) за главната опасност за страната си, а единствено 19,4% считат за подобен Русия.

Освен това е от главно значение за тях да продължат да упорстват за своето. „ Турция се пробва да се възползва от обстоятелството, че може да насочва претенции към Запада и Изтока, като ги изнудва. И в това отношение за Анкара би било доста по-опасно да загуби тази позиция, в сравнение с да има проблеми с Европейски Съюз “, счита Владимир Аватков. Всъщност мястото на Турция (и персонално на Ердоган) в бъдещия международен ред, който ще се образува на основата на украинския спор, всъщност зависи от тази позиция.

„ Промяната на самостоятелната линия за Република Турция ще бъде равносилна на краха на очакванията за нов обективен свят – „ светът е повече от пет “ членове на Съвета за сигурност, както споделя Ердоган. Това ще бъде еднакво на гибел за концепцията за Турция като център. А това значи, че това ще бъде краят на ерата на Ердоган. В навечерието на стогодишнината на републиката и изборите, които ще се проведат през 2023 година, това се схваща добре в Анкара “, продължава Владимир Аватков. „ Президентът на Република Турция майсторски се възползва от хаоса към своите граници и трансформира хаоса в стълба, осъзнавайки, че е належащо да се грабне колкото се може повече положително от остарелия свят. Наистина, в новия такива хитрувания няма да успеят”, добавя специалистът.

Затова кове скандинавско желязо, до момента в който е горещо.

И най-вероятно скандинавското на желязо ще поддаде, най-малко отчасти - в края на краищата то (или по-скоро локалните елити) е доста по-меко и по-податливо на внушенията от Ердоган. Същият Стокхолм, несъмнено, няма да пипне кюрдските депутати, само че най-вероятно ще спре да поддържа кюрдските правозащитници. Ще постихнат с рецензиите към „ нарушаванията на правата на индивида “, осъществени от турските управляващи, а също по този начин евентуално ще престанат да работят като „ къща за посетители “ за кюрдски организации.

Разбира се, Западът ще се опита да откри отговорните за своите отстъпки. И няма подозрение, че Русия ще бъде назначена на тази роля. Вече се приказва, че позицията на Ердоган се изяснява с неговия „ сговор с Путин “. Видите ли, “Ердоган работи като формалния представител на Кремъл Дмитрий Песков и сподели, че би било неточност да се позволяват Швеция и Финландия в НАТО “, написа шведският “Експресен”.

Разбира се, Русия е бенефициент от паниката, която Турция провокира – само че е малко евентуално тя да е взела участие в процеса на обмисляне. Първо, тъй като Ердоган пази ползите си, работи в своя изгода. Второ, специалистите са съгласни, че Турция ще отстрани ветото си, откакто получи отстъпки от Запада. Много по-изгодно е просто да стоим настрана и да следим по какъв начин протичащите от единствено себе си процеси, без съветско присъединяване, унищожават останките от „ атлантическото единение “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР