Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи днес, че ще обсъди

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи днес, че ще обсъди
Коментари Харесай

Ердоган ще обсъди с Путин трудния въпрос за Дераа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уточни през днешния ден, че ще разиска с съветския си сътрудник Владимир Путин офанзивата, която реализира режимът в Дамаск в провинция Дераа /Южна Сирия/ с поддръжката на Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

Президентите на Турция и Русия се чака да се срещнат на следващия ден около конгрес на страните от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка/, който се организира в Йоханесбург от през днешния ден до петък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ердоган заяви пред публицисти в Анкара преди да отпътува за Република Южна Африка, че двамата с Путин ще обсъдят тематиката за Сирия и по-специално " въпроса за Дераа, който е един от най-трудните въпроси ".

Ердоган уточни, че ще сложи за разискване и въпроса за Идлиб - провинция в Северозападна Сирия, следена от джихадистка коалиция. Тази провинция се намира до границата с Турция и Анкара се притеснява, че възможна интервенция на режима против този регион може да провокира нова миграционна вълна.

В Дераа и в Идлиб " всичко може да се случи във всеки един миг ", съобщи Ердоган.

От началото на сирийската рецесия през 2011 година Турция поддържа сирийските бунтовници, които желаят да смъкват президента Башар Асад, на който Русия и Иран оказват военна поддръжка.

Въпреки противоположните си позиции Анкара и Москва си сътрудничат тясно по сирийската тематика от предходната година.

Русия, Иран и Турция са гарантки на процеса от Астана, който разреши понижаване на интензивността на стълкновенията на терена посредством основаване на " зони за деескалация " предходната година.

Турското държавно управление обаче остро подлага на критика предприемането предишния месец от сирийския режим с поддръжката на съветската авиация на атака в провинция Дераа.

Турция бе мощно наранена от сиирйската рецесия с идването на нейна територия на над три милиона бежанци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР