Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети днес Северен Кипър, за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети днес Северен Кипър, за
Коментари Харесай

Ердоган откри нов терминал на летището в Северен Кипър

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети през днешния ден Северен Кипър, с цел да взе участие в тържества, свързани с турската инвазия от 1974 година, и откри публично нов терминал на летище Ерджан, оповестява в. " Сайпръс мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че визитата е четвъртата спирка в обиколката на Ердоган в Близкия изток, по време на която той посети Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.

Ердоган беше посрещнат на новия терминал от водача на кипърските турци Ерсин Татар и други публични представители на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР).

След идването му се състоя гала по откриването на новия терминал. Ердоган съобщи, че летището има годишен потенциал от 10 милиона пасажери, което го прави най-голямото летище на острова.

Той сподели, че се надява, че завършването на градежа на летището " ще помогне за стабилността на СКТР и района " и изрази предпочитание летището да обслужва и интернационалните полети.

" Приканвам интернационалната общественост да се вслуша в апела на тогавашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан, който призна, че няма резолюция на Организация на обединените нации, която да оправдае изолацията на нашите братя кипърските турци, и ги призовавам да отстранен тези ограничавания ", сподели той.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар също приказва на церемонията, като прикани интернационалната общественост да разреши директни полети до новото летище. Говорейки за новия терминал, Татар отбелязва, че " в южната част (на Кипър) няма летище като това, нито в множеството страни ".

След откриването на новото летище последният полет на остарелия терминал се чака да кацне в 16.45 часа през днешния ден от летище " Сабиха Гьокче " в Истанбул, а първият полет от новото летище е плануван за на следващия ден сутринта в 7.40 часа с дестинация град Адана в Южна Турция.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР