Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи вчера предупреждение към Австрия,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи вчера предупреждение към Австрия,
Коментари Харесай

Ердоган размаха пръст на Австрия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насочи през вчерашния ден предизвестие към Австрия, откакто в петък канцлерът Себастиан Курц съобщи, че предизборните срещи, свързани с плануваните за юни избори в Турция ще бъдат неразрешени, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Взетите от Австрия ограничения ще се извърнат против нея ", съобщи Ердоган в първото си изявление след оповестяването на предварителните избори, излъчено през вчерашния ден по телевизия Ен Ти Ви. " Борбата на Турция за народна власт не може да бъде спряна елементарно ", добави той, предупреждавайки, че тези, които се опитат да попречат на турската народна власт " ще платят цената "

Президентът добави, че се приготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди гласоподаватели, само че не заяви в коя страна.

В същото изявление Ердоган съобщи, че ориста на двама арестувани в Турция гръцки бойци е обвързвана с решението на Атина дали да екстрадира осем хипотетични участници в опита за прелом в Турция през 2016 година. " Ако ни дадат хипотетичните участници в опита за прелом, ще вземем под внимание " ориста на гръцките бойци, добави той.

Анкара не стопира да изисква предаването на осемте военни, избягали в Гърция след несполучливия опит за прелом. Атина не приема настояването и отхвърля да обвързва този случай със ориста на гръцките бойци, за които твърди, че са навлезли по простъпка на турска територия.

Ердоган добави, че в случай че желаят връщането на християнския свещеник Андрю Брънсън, арестуван в Турция за хипотетични връзки с опита за прелом през 2016 година, Съединени американски щати би трябвало да се вгледат в личните си дейности, съобщи Ройтерс, цитирайки същото изявление.

Брънсън е живял в Турция повече от 20 години. Той беше упрекнат, че оказва помощ на групата, която Анкара упреква за несполучливия опит за прелом и може да получи присъда от до 35 години затвор. Ердоган към този момент е свързвал ориста на пастора с тази на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, който Турция упреква за опита за прелом.

Гюлен живее в Съединени американски щати от 1999 година и отхвърля обвиняванията. Анкара желае той да бъде екстрадиран.
Заплахата за Турция произтича на първо място от нейните стратегически сътрудници, акцентира Ердоган в същото изявление, представено от ТАСС. " Съединени американски щати изпратиха 5000 товарни коли с оръжие в Северна Сирия. Ние не можем да купим от Съединени американски щати оръжие за пари, само че те и съдружните сили могат да доставят това оръжие и муниции гратис на терористични групировки. Така че от кого произтича опасността? ", попита турския президент, визирайки кюрдите от организациите " Сили за отбрана на народа " и " Сирийски демократични сили ".

Анкара ги счита за сирийски клонове на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). На 20 януари тази година Турция стартира интервенцията " Маслинова клонка " в Северна Сирия, ориентирана против тези организации.
Според турската страна изпращаното от Вашингтон оръжие може да се окаже ориентирано против Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР