Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри ТАНАП Киев иска да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри ТАНАП Киев иска да
Коментари Харесай

Киев пожела газ от ТАНАП през България и Румъния


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри ТАНАП

Киев желае да получава природен газ по новия турски Трансанадолски газопровод (ТАНАП) през България и Румъния. Това съобщи украинският президент Петро Порошенко на тържественото разкриване на новия маршрут за доставка на азерски газ до Турция и Европа, което бе във вторник в турския град Ескишехир, предадоха украински медии и съветската РИА Новости.

Стартът на работа на оборудването, което в началото ще доставя Турция с 6 милиарда куб. м годишно, а след 2020 година би трябвало да доставя други 10 милиарда куб. м в Европа, бе даден от президентите на Турция, Азербайджан и Грузия. ТАНАП е част от подкрепяния от Европейски Съюз и Съединени американски щати Южен газов кулоар, който потегля от Баку по Южнокавказкия газопровод през Азербайджан и Грузия до Турция, откъдето стартира Трансанадолският газопровод и ще се разделя в посока България и Гърция, откъдето пък се влива в Трансадриатическия газопровод и през Албания по дъното на Адриатическо море ще стига до Италия.

Украйна уверена, че може да употребява газовата си мрежа за азерска суровина

" Ние ще сме щастливи да диверсифицираме своите енергийни източници и да получаваме по ТАНАП през България и Румъния доставки на газ ", сподели Порошенко. " Моята страна ще употребява изцяло този план, с цел да обезпечи конкурентоспособността в целия Европейски Съюз. Разчитаме на Турция и Азербайджан за гарантиране на енергийните запаси на Украйна посредством различни пътища. Убеден съм, че в близко бъдеще ще открием оптимални благоприятни условия за привличане на природен газ от Каспийския басейн, от Азербайджан и то освен до Украйна, само че и до целия район, който е обвързван с Украйна посредством системата от газопроводи " ", сподели още той.

Думите му са знак, че Украйна не счита да се оставя на съветското снизхождение за продължение на преноса на съветски газ през нейната мрежа, за който в началото Москва бе оповестила, че спре от 2020 година с стартирането в употреба на газопровода " Турски поток " по дъното на Черно море и поради разширението на " Северен поток " през Балтийско море. След напън от страна на Еврокомисията и немския канцлер Ангела Меркел, която категорично обвърза реализацията на " Северен поток 2 " със запазването на преноса на съветски газ през Украйна, съветският президент Владимир Путин сподели, че този маршрут ще бъде непокътнат, само че акцентира, че количествата газ и изискванията за преместването им ще бъдат решени в договаряния с Киев. Вероятно Порошенко в този момент се пробва да укрепи авансово позициите си в тези диалози с настояването освен да доставя за себе си азерски газ, само че и в района,

Думите на Порошенко за импорт на азерски газ в Украйна през България и Румъния сигурно ще се харесат на българския министър председател Бойко Борисов, чиито старания в последните години са ориентирани към реализацията на концепцията му за създаване на газов хъб край Варна и превръщането на страната ни в районен газов транзитьор и търговец.

Засега сходни доставки са невързможни

Доставки по ТАНАП през България и Руъния за Украйна са вероятни по принцип, само че има доста условия преди да се случат и то не толкоз скоро. Причината е, че потенциалът от 16-те милиарда куб. м азерски газ по Южния газов кулоар към този момент е контрактуван. Трасето се планува да бъде разширено до 31 милиарда куб. м, само че с цел да може физически някакви размери да се придвижват през България и Румъния до Украйна, би трябвало да стане реверсивен сегашният Трансбалкански газопровод, който сега еднопосочно доставя съветски газ през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония. Така при понижаване на преноса на съветски газ през това трасе, реконструирането му в в двете посоки и потреблението на потенциала му в противоположна посока може да се доставя газ до Украйна. Другата хипотетична опция за транспорт през Румания е междусистемната връзка Русе-Гюргево, само че нейният потенциал в посока от България към Румъния е доста дребен.

Порошенко съобщи още в Търция, че Украйна постоянно ще поддържа стопански ефикасни европейски начинания за диверсификация на източниците на енергийни доставки.

Заместник-председателят на Еврокомисията и отговарящ за обшия енергиен съюз Марош Шефчович, който също участва на церемонията в Ескишехер, уточни, че Европейският съюз приветства заинтересоваността на евентуални снабдители ожт Каспийския район, Централна Азия, Близкия Изток, Източно-Средиземноморския район и Черно море да се причислят към Южния газов кулоар за по-нататъшната диверсификация на газовите доставки в Европа.

Европейски Съюз вади в дневния ред Транскаспийския газопровод

Той означи още, че Евросъюзът води договаряния с Азербайджан и Туркменистан за реализацията на плана за Транскаспийския газопровод.

През 2011 година Брюксел даде мандат за договаряния по сключването на правно-обвързващ контракт сред Европейски Съюз, Азербайджан и Туркменистан за градежа на Транскаспийския газопровод. Сега Шефчович сподели, че Европейски Съюз е подготвен да продължи договарянията за изискванията за евентуални, търговски жизнеспособни доставки на основата на ашхабадската декларация от май 2015 година за обезпечаване на енергийното съдействие сред Туркменистан, Азербайджан, Турция и Европейски Съюз, съобщи РИА Новости.

Идеята е Транскаспийският водопровод да свърже по дъното на Каспийско море Туркменбаши и Баку и да стане част от един арзширен Южен газов кулоар, добавяйки в неговите доставки туркменски газ.

Без терзание в Москва от конкуренцията

Макар на Южния газов кулоар и откриването на ТАНАП да се гледа като на конкуренция на " Газпром " и понижаване на зависимостта на Европа от съветски газ, в Москва не наподобяват обезпокоени от частичния пуск на новата газотранспортна система.

Според политолога и зам.-председател на съветския Институт по история и политология Владимир Шаповалов ТАНАП не съставлява сериозна опасност за съветските ползи, защото Европа изпитва недостиг на газ и има задоволително доста търсене на суровината.

Пред радио " Спутник " той разяснява, че новият газопровод няма да покрие това търсене и Европа няма да преживее без съветския газ и новите газопроводи на " Газпром " към Европа.

Според него евентуални доставки на газ за Украйна от ТАНАП през България и Румъния ще доведат до повишение на цената за потребителите. " Ако погледнем маршрута, ще разберем, че себестойността на този газ ще е в пъти по-висока от газа, който в този момент Украйна получава от Русия ", разяснява Шаповалов.

Според него, с Трансанадолския газопровод Турция желае да играе ролята на задоволително мощен военно-политически и стопански състезател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР