Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли предложенията за партньорство с

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли предложенията за партньорство с
Коментари Харесай

Ердоган отхвърли предложение за партньорство с ЕС


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли предложенията за партньорство с Европейски Съюз, настоявайки, че цялостното участие в блока е единственият вид. Това сподели Ердоган в изявление, оповестено в неделя.
Когато беше хазаин на Ердоган на посещаване в Париж през януари, френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е " двуличие " да се каже, че може да се реализира прогрес по въпроса за участието на Турция в Европейски Съюз, поставяйки като опция концепцията за партньорство.

Европейски Съюз би трябвало да " съблюдава обещанията си " към Турция, сподели Ердоган пред италианския в. „ Стампа “, преди да дойде в Рим в неделя вечер за 24-часово посещаване.
" Европейски Съюз блокира достъпа до договаряния и внушава, че неналичието на прогрес е поради нас. Това е незаслужено, както и че другите страни упорстват за други благоприятни условия, с изключение на за участие ", сподели той.
" Искаме пълноправно участие. Другите благоприятни условия не са приемливи ", добави той.
Той посочи " значимата " роля на страната, която възпира потока на мигрантите към Европа, което, сподели Ердоган, предлага " сигурност и непоклатимост " на континента.
Турските упоритости за присъединение към Европейски Съюз датират от половин век, само че договарянията за присъединение започнаха през октомври 2005 година
От общо 35 глави, които би трябвало да бъдат затворени, с цел да се причисли Турция към Европейски Съюз, 16 са отворени, а единствено една е затворена. Не е отваряна нито една нова глава, откогато беше отворена тази за финансовите и бюджетните разпореждания през юни 2016 година
Турският водач също отбрани неотдавна стартиралата интервенция " Маслинова клонка " в северния сирийски район Африн, с която Анкара се бори против милицията на сирийските кюрди „ Отреди за отбрана на народа “ (ОЗН), която Анкара вижда като терористична група.
" Турските въоръжени сили не са в Африн, с цел да се борят с въоръжени кюрдски групи. Нямаме проблеми със сирийските кюрди, ние се борим единствено с терористи и имаме право да го създадем ", настоя Ердоган, повтаряйки, че Турция не търси териториални придобивки.
Визитата на Ердоган в Италия ще включва среща с италианския му сътрудник Серджо Матарела.
Той ще бъде и първият турски президент, който ще посети Ватикана от 59 години насам. Той ще благодари на папа Франциск за противопоставянеуто му против решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел - град, за който искания имат и палестинците.
" Ние сме двама в интерес на статуквото и имаме воля да го защитим ", сподели той. /АФП, segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР