Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера манифеста на ПСР

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера манифеста на ПСР
Коментари Харесай

Пенсии, доходи, работа: Какво има в предизборната кошница на Ердоган?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи през вчерашния ден манифеста на ПСР за президентските и парламентарните избори на 14 май. Наред с фокуса, подложен върху оправянето с последствията от разрушителните трусове на 6 февруари, Ердоган, който е също по този начин ръководител на ПСР, оповести и някои по-любопитни цели на групировката за идните години. Ето някои от тези, които провокираха необятен публичен отзив:

" Супер високоскоростна " влакова линия сред Анкара и Истанбул

Президентът Ердоган разкри, че визията на ПСР до 2053 година планува Турция да разшири високоскоростната си железопътна линия до 13 400 км, а общата си железопътна мрежа - до 28 600 км, заяви уеб сайтът Хаберлер. В тази рамка през идващия интервал ще стартираме построяването на нови планове в допълнение към към този момент строящите се високоскоростни железопътни линии, уточни той.

С откриването на линията Анкара-Къръккале-Йозгат-Сивас 11 окръга на страната ни ще бъдат свързани между тях с високоскоростна железопътна мрежа. Когато приключим всички наши планове, изключително линията Измир-Анкара, ще увеличим този брой на 52. Ще създадем и супер високоскоростна железопътна линия сред Анкара и Истанбул, акцентира президентът.

Понастоящем столицата Анкара е обвързвана с мегаполиса Истанбул с високоскоростна железопътна връзка. Пътуването по 560-километровата линия сред двата града включва 12 спирки, а оперативната скорост на придвижване на влаковете е 250км/ч . Пътуването лишава четири часа и половина.

Ердоган не заяви детайлности по проекта на партията си за " супер високоскоростната " влакова линия Анкара-Истанбул, като да вземем за пример това по какъв начин ще бъде осъществена концепцията и с какъв брой ще се редуцира пътуването сред двата града.

Той уточни обаче, че в случай че ПСР завоюва изборите, възнамерява да продължи работата си и по други инфраструктурни планове - нови пристанища, транспортни коридори и изкуствения воден канал " Истанбул " .

Пенсии за домакините

Президентът Ердоган зарадва през вчерашния ден и над 12 милиона домакини в страната.

" Смятаме, че най-основното право на домакините е да имат сигурност като пенсия в подмяна на труда си вкъщи. В тази рамка ние, като страна, ще покриваме една трета от доброволните вноски, които домакините заплащат " за пенсионно обезпечаване, сподели той.

Според статистиките в Турция има към 12,2 милиона дами, които не вземат участие в трудовия живот на страната. Домакините съставляват близо половината от 29-те милиона души, които не са трудово заети, демонстрира статистиката. Заетостта на дамите в Турция към момента е на половина по-ниска от тази на мъжете, а безработицата измежду туркините е над два пъти по-висока от тази в страните от Европейски Съюз и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Освен обещанието за присъединяване на страната в доброволните вноски за пенсия на неработещите дами Ердоган съобщи, че възрастта за пенсиониране на дамите ще бъде изменена според от броя на децата , които са отгледали.

За да се насърчат новите бракове пък, той даде обещание безлихвен заем за новобрачните двойки в размер на 150 хиляди турски лири с двугодишен гратисен интервал и период на погасяване 48 месеца.

Обещанията влизат в програмата на ПСР за " Щит за отбрана на фамилията ", която цели да насърчи новите бракове и да подкрепи финансовата непоклатимост на турските фамилии.

Премахване на изявлението за работа в държавния бранш

Друго любопитно заричане в предизборния манифест на ПСР бе това за премахването на изявлението за работа при набирането на личен състав в държавния бранш.

Ще премахнем изявлението за наемане на работа в държавния бранш и наемането на чиновници ще става според от класирането по триумф на нашите младежи на изпитите , изясни Ердоган.

В допълнение към изпита за асортимент на държавни чиновници (KPSS), с който се наема личен състав в държавните институции и организации, претендентите се подлагат и на устно изявление. Събеседването се организира измежду тези, които са получили задоволително точки от изпита KPSS. Този изпит мери общите умения, общата просвета и познания на претендентите и служи за установяване на хората, които за първи път да бъдат назначени като държавни чиновници. Устното събеседване, което Ердоган дава обещание да отстрани, обаче също имаше забележителна тежест в подбора, дотолкоз, че има случаи на отпаднали претенденти, без значение от това, че са се показали сполучливо на изпита.

Близо 1,4 милиона претенденти са подали заявки да се явят на изпита KPSS през 2020 година

Турция ще се приготви да премине към 6G мрежа

Турският водач съобщи, че измежду проектите на неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) е и започването на подготовка за въвеждане на 6G мрежа - стандарт за мобилни връзки от шесто потомство, който ще бъде доста по-бърз.

" През идващия интервал ще създадем инфраструктурата, с цел да подсигуряваме, че технологията 5G ще може да се употребява от цялото население, и ще стартираме подготовка за технологията 6G ", сподели той.

" Ще продължим да усилваме галактическата мощ на Турция, която превърнахме в един от десетте най-големи сателитни оператори в света ", добави той.

Турция възнамерява да усили на 10 броя на спътниците си в космоса през тази година. От 2008 година страната е извела в орбита спътниците Тюрксат 3А, Тюрксат 4А, Тюрксат 4В, Тюрксат 5А и Тюрксат 5В. В идващите дни следва страната да изведе в орбита и първия създаден в Турция бдителен сателит - IMECE, създаден напълно от турски инженери, а по-късно и спътника Тюрксат 6А, първия създаден напълно в Турция информационен сателит. С това броят на спътниците на страната в космоса ще се усили на 10.

Същевременно Турция продължава и с други свои амбициозни проекти в желанието си да се трансформира в галактическа мощ, всред които реализиране на задачи до Луната и изпращане на турски космонавт с научна задача в космоса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР