Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че в неделя,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че в неделя,
Коментари Харесай

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи през днешния ден, че в неделя, след изборите в Света София би трябвало да се преименува в джамия, а не музей , само че не споделя дали статутът на тази забележителност ще бъде изменен, оповестява " Дейли остарял ", цитирайки " Ройтерс ".

Света София е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО , била е най-голямата катедрала в християнския свят в продължение на 900 години , преди да стане една от най-големите джамии на Исляма в продължение на 500 години до 1935 година, когато е превърната в музей.

През 2014 година на фона на клюки за възможна смяна, високопоставеният консултант на Ердоган Ибрахим Калин изясни, че няма проекти за смяна на статута на паметника .
 Ердоган предлага Света София за джамия с безвъзмезден достъп
Ердоган предлага Света София за джамия с безвъзмезден достъп

Това може да стане след изборите на 31 март

В навечерието на локалните избори в неделя Ердоган се базира на религиозните настроения с цел да укрепи поддръжката за своята партия, базира се на убийствата на Нова Зеландия като образец за заканите, пред които са изправени Турция и исляма .

Той също по този начин повдига въпроса за Света София няколко пъти .

" След изборите, ще променим името на Света София от музей в джамията . Имаме някои проекти и ще осъществим тези проекти ", изяснява той пред навалица на избирателен протест в Истанбул. Той не загатва какво тъкмо съставляват тези проекти.

В четвъртък американската комисия по интернационална религиозна независимост осъди мненията на Ердоган . " Света София носи надълбоко историческо и духовно значение както за мюсюлманите, по този начин и за християните , и статутът на музей би трябвало да се резервира ", съобщи ръководителят на USCIRF в изказване.

" Коментарите на президента Ердоган са излишно провокативни и нездравословни за религиозните общности и малцинства в Турция. Освен това последствията от сходно деяние усложняват влошаващия се ландшафт за религиозната независимост, демокрацията и правата на индивида в Турция . "
 Ердоган се заиграл предизборно със
Ердоган се заиграл предизборно със " Света София "

Идеята му да трансформира базиликата от музей в джамия няма да се реализира, уверен анализатор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР