Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция и САЩ

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция и САЩ
Коментари Харесай

Ердоган обяви: Турция и САЩ се договориха за охраната на летището в Кабул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция и Съединени американски щати са се договорили за " обсега " на това по какъв начин да се подсигурява защитата на летището в Кабул под контрола на турските сили след изтеглянето на Вашингтон от Афганистан, осведоми " Франс прес ".

Турция даде обещание да обезпечи защита на летището, откакто войските изоставен идващия месец, в стъпка, приветстван като образец за усъвършенствани връзки сред Анкара и Вашингтон.

Ердоган посочи, че казусът е бил разискван сред турския и американския министри на защитата, като добави: " По време на разисквания с Америка и НАТО взехме решение какъв ще бъде обсегът на задачата, какво ще приемем и какво не. "

Ходът на Турция идва откакто Ердоган организира диалози с американския президент Джо Байдън в Брюксел в коридорите на срещата на ръководителите на страните членки на НАТО през юни.

Вашингтон приветства " ясния ангажимент " на Анкара да играе водеща роля за охраняването на интернационалното летище " Хамид Карзай " след полемиките на водачите.

Диалогът сред съдружниците в НАТО продължи да циментира детайлностите за бъдещата турска задача с посещаване в Турция на американска делегация предишния месец и голям брой телефонни диалози сред турския министър на защитата Хулуси Акар и шефа на Пентагона Лойд Остин.

Летище Кабул е главният първоначален път за западните дипломати и филантропичните служащи.

Притеснението е, че след отдръпването на Съединени американски щати летището ще попадне в ръцете на талибаните, тъй че НАТО желае бързо да откри решение.

Турция е значим участник в Афганистан от 2001 година и разполага стотици турски военни сили.

Байдън съобщи в четвъртък, че излизането на Вашингтон от Афганистан ще бъде приключено на 31 август, близо 20 години след началото на военната задача.

Той добави, че " не е неизбежно " страната да падне на смелите талибани.

Но часове след речта на Байдън талибаните обявиха, че са заловили Ислям Кала, най-важният граничен пункт на Афганистан с Иран и управлява 85 % от афганистанската територия.

Турското предложение за обезопасяване на летището пристигна, когато Ердоган се опита да поправи връзките със Съединени американски щати, обтегнати от 2016 година в голям брой области на различия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР