Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че минималната работна заплата

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че минималната работна заплата
Коментари Харесай

Ердоган удвои минималната работна заплата заради срива на ли...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че минималната работна заплата в страната ще бъде увеличена с над 50 % от 1 януари 2022 година

По думите му заплатата ще се вдигне до 4250 лири (272 долара) на месец по отношение на сегашните 2826 лири (180 долара).

Съобщението пристигна, когато турската лира доближи ново дъно, откакто централната банка понижи главния лихвен % до 14 от 15 %, в поддръжка на " икономическата война за самостоятелност " водена от Ердоган. Банката понижи лихвените проценти за четвърти следващ път тази година. Междувременно годишната инфлация набъбна над 21 % и е евентуално да се повиши още повече през идващите няколко седмици.

Лирата се обезцени с близо пет % след известието на централната банка.

В обръщението си Ердоган сподели: „ Увеличението на минималната работна заплата е 50 % и това е най-високото нарастване за последните 50 години.

„ Вярвам, че с това нарастване показахме нашата решителност да не позволим нашите чиновници да бъдат смазани от нарастванията на цените.

" В момента има някои проблеми и ние ще ги преодолеем допустимо най-скоро. "

Почти 50 % от работещите в Турция сега получават минималната работна заплата.

Ердоган сподели, че държавното управление също по този начин ще отстрани два налога върху минималната заплата, „ с цел да облекчи тежестта на работодателите и да отстрани вероятните отрицателни резултати върху заетостта “.

Лирата загуби повече от 50 на 100 от цената си от началото на годината и близо 40 % от началото на ноември.

Тази икономическа рецесия стопи спестяванията на доста хора и хвърли елементи от турското общество под формалната линия на бедността.

В началото на годината един $ се разменяше за 7,43 лири. Вчера той струваше 15,5 лири.

Ердоган прикани за " самообладание " и твърди, че неговият стопански метод в последна сметка ще направи Турция по-малко подвластна от външни фактори.

Официалните данни демонстрират, че цената на главните хранителни артикули се е покачила с към 50 % от ноември 2020 година до в този момент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР