Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес западните страни, че

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес западните страни, че
Коментари Харесай

Ердоган: Целият Запад застана на страната терористите и ни нападнаха всички заедно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна през днешния ден западните страни, че " са застанали на страната на терористите " против Турция като подлагат на критика военната интервенция на Анкара против сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа /СЗН/, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Целият Запад застана на страната терористите и ни нападнаха всички дружно. Включително страните от НАТО и страните от Европейски Съюз. Всички, съобщи Ердоган в тирада в Истанбул.

Турция предприе на 9 октомври военна интервенция в Североизточна Сирия против сирийската кюрдска милиция СЗН, която е обсъждана от Анкара като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Силите за отбрана на народа /СЗН/ обаче са подкрепяни от западните страни като съдружник в битката против " Ислямска страна ".

Военната интервенция, която бе краткотрайно спряна в четвъртък вследствие на нежно помирение, контрактувано сред Анкара и Вашингтон, бе остро подложена на критика от интернационалната общественост. Това провокира мощното отвращение на Ердоган, който приканва НАТО да прояви състрадание към Турция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Смятах, че вие сте против тероризма. Кога започнахте да действате дружно с терористите?, съобщи турският президент през днешния ден. Силите за отбрана на народа член на НАТО ли са станали без да съм предизвестен за това?, сподели Ердоган иронично.

Според Анкара военната интервенция против СЗН цели да сътвори зона за сигурност, отделяща турската граница от териториите, следени от кюрдските бойци.

В четвъртък Ердоган и американският вицепрезидент Майк Пенс договориха съглашение, предвиждащо прекъсване на боевете в продължение на 120 часа или до вторник вечерта, с цел да се даде ваъзможност на кюрдските бойци да се изтеглят от позициите си, ситуирани в плануваната от Турция зона за сигурност.

Една огромна част от 120-те часа към този момент изтече, сподели през днешния ден Ердоган. Турция съобщи, че военната интервенция ще бъде възобновена, в случай че СЗН не се изтеглят до приключване на периода.

Турският президент ще бъде на следващия ден в Русия за диалози с съветския си сътрудник Владими Путин за Сирия - тематика, по която двамата водачи сътрудничат тясно макар другите им ползи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Ние ще обсъдим обстановката в Сирия и, в случай че Бог пожелае, ще предприемем ограниченията, които се постановат, съобщи Ердоган. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР