Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не може да се кандидатира

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не може да се кандидатира
Коментари Харесай

Опозиционен вестник: Ердоган не може да се кандидатира за трети мандат за президент


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не може да се кандидатира на изборите за президент, които се възнамерява да се състоят през юни 2023 година, написа през днешния ден турският опозиционен вестник " Джумхуриет ".

Според измененията, признати в конституцията на Турция на референдума през 2017 година, еднакъв човек не може да заема президентския пост повече от два пъти. Ердоган е бил определен за президент през 2014 и 2018 година, заради което решението да взе участие още веднъж на изборите опонира на член 111 на конституцията, показва изданието. 

Коментаторът от в. " Джумхуриет " Емре Конгар припомня, че според член 116 от турската конституция президентът, определен за втори мандат, може още веднъж да се кандидатира, в случай че Народното събрание вземе надлежно решение за " възобновяване на изборите ".

За това би трябвало да гласоподават 360 депутати в 600-членния парламент, само че ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), ръководена от Ердоган, и подкрепящата я Партия на националистическото деяние (ПСР) нямат задоволително места в Народното събрание.

Поради тази причина, с цел да може Ердоган да се кандидатира за трети президентски мандат, той би трябвало да получи поддръжка от страна на опозицията, написа коментаторът, като прибавя, че в този случай може да става въпрос единствено за предварителни избори.

Конгар не изключва, че осъзнавайки, че не може да се кандидатира за трети мандат, Ердоган ще се пробва да склони Народното събрание да вземе решение за предварителни избори.

Същевременно партията на Ердоган нееднократно е обявявала, че няма никакви юридически спънки за кандидатирането на президента за трети президентски мандат.

От ПСР споделят, че след внасянето на ремонти в конституцията за въвеждане на президентска форма на ръководство в страната Ердоган се е кандидатирал на изборите единствено един път, заради което може още веднъж да се кандидатира за изборите през 2023 г. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР