Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди откриване на два нови

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди откриване на два нови
Коментари Харесай

Студенти с писмо до Ердоган: Откриването на нови факултети е като сплашване

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подреди разкриване на два нови факултета в влиятелния Босфорски университет в Истанбул, който от седмици е разтресен от студентски митинги, съобщи Асошиейтед прес.

Съгласно решението на Ердоган, оповестено през днешния ден в турския Държавен вестник, в Босфорския университет ще бъдат открити факултети по право и връзки.

Критици показват, че откриването на нови факултети ще разреши на назначения от президента ректор да ги попълни с правилни на държавното управление преподавателски фрагменти.

Студенти и преподаватели от Босфорския университет /на турски " Боазичи " / стачкуват от повече от месец, откакто Ердоган назначи на ректорския пост Мелих Булу, който е непосредствен до ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/. Протестиращите отхвърлиха назначението като опит да се ограничи академичната независимост в влиятелното ВУЗ. Те упорстват за оставката на Булу и за правото да избират своя ректор. Откакто Турция мина към президентска система на ръководство през 2018 година, Ердоган има пълномощията да назначава ректорите в държавните университети.

В намерено писмо до Ердоган протестиращите студенти от Босфорския университет дефинираха решението за разкриване на нови факултети като заплашване и " дребни номера ", написа Българска телеграфна агенция.

Вашите опити да напълните нашия университет с политическите си деятели е признак на политическата рецесия, в която сте изпаднали, се споделя в писмото.

Студентите показват в писмото си, че знаят, че самодейността им евентуално ще докара до завеждане на каузи против тях, в това число за засегнатост на президента, само че дават обещание да продължат да издигат глас и да стачкуват.

От началото на митингите полицията задържа стотици стачкуващи в Босфорския университет и участници в демонстрации в символ на взаимност на други места. Повечето от арестуваните бяха освободени по-късно.

Високопоставени държавни чиновници декларират, че терористични групи предизвикат митингите, а Ердоган назова протестиращите студенти " терористи ".

Отговорни представители на Съединени американски щати, Организация на обединените нации и Европейски Съюз подлагаха на критика държавния отговор на митингите, както и редица хомофобски мнения, направени от Ердоган и други турски публични представители при осъждането на демонстрациите.

Анадолската организация заяви, че според решение на Ердоган, оповестено през днешния ден в турския Държавен вестник, ще бъдат открити 26 факултета и института в 20 университета в страната, а 35 факултета и института в 12 университета ще бъдат закрити. Освен това Ердоган е назначил нови ректори на 11 университета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР