Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да отмени визитата си

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да отмени визитата си
Коментари Харесай

Ердоган може да отмени визитата си в САЩ в знак на протест срещу две решения на Конгреса

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да анулира визитата си във Вашингтон идната седмица в символ на митинг против приемането от Камарата на представителите на американския Конгрес на резолюция, признаваща за геноцид всеобщото изтребване на арменци в Османската империя преди един век, и на проектозакон, предусещащ налагане на наказания на Турция поради интервенция " Извор на мира " в Североизточна Сирия, съобщи Ройтерс, като се базира на трима турски публични представители, поискали анонимност, заяви Българска телеграфна агенция.

Ердоган се чака да бъде на посещаване във Вашингтон на 13 ноември по покана на американския президент Доналд Тръмп, само че той сподели предходната седмица, че двете гласувания слагат под въпрос тези проекти.

" Тези стъпки съществено хвърлят сянка върху връзките сред двете страни. Заради тези решения визитата на Ердоган е замразено, сподели почитан турски представител, като добави, че не е взето дефинитивно решение.

Турски източници показват, че Тръмп и Ердоган имат здрава връзка макар възмущението в Конгреса във връзка на турската военна интервенция в Сирия и покупката от Турция на съветски системи за противовъздушна защита, а също и макар непостоянните, съгласно Анкара, изявления на Тръмп.

Тези персонални връзки биха могли да бъдат решаващи, имайки поради покупката от Турция на съветски системи С-400, която според американски закон би трябвало да докара до налагане на наказания.

Турция към този момент е краткотрайно отстранена от програмата за основаване на изтребител Ф-35, в която тя е по едно и също време производител и покупател, и подхванатата от нея военна интервенция против кюрдските сили в Североизточна Сирия на 9 октомври сътвори причина за спомагателни наказания от страна на Съединени американски щати.

Въпреки че изглеждаше, че Тръмп разчиства пътя за турска интервенция с изтеглянето на американските елементи, Белият дом за малко наложи наказания на Анкара, които анулира след постигането на съглашение за преустановяване на огъня и евакуиране на кюрдските бойци от региона на границата.

Две седмици след постигането на това съглашение гласуванията в Камарата на представителите на Конгреса още веднъж разгневиха Турция.

Според Армения по времето на Османската империя в интервала 1915-1917 година са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за революция, в която са починали сред 300 000 и 500 000 арменци и още толкоз турци и изрично отхвърля тезата за геноцид.

Те се възползваха от сегашната политическа атмосфера против Турция във Вашингтон, с цел да одобряват тази резолюция, уточни източник, непосредствен до турското президентство.

Тръмп бе изразил схващане към Турция за покупката й на съветски системи за противовъздушна защита, като упрекна своя предходник, че не е продал на Анкара ракетни системи Пейтриът. Желанието му да изтегли американските бойци от Сирия също съвпадаше с проектите на Ердоган да изпрати турски бойци оттатък турско-сирийската граница, с цел да изтласка кюрдската милиция Сили за отбрана на народа.

Но предишния месец Тръмп заплаши да " унищожи " турската стопанска система и той изпрати на Ердоган писмо в деня, в който стартира турската интервенция в Сирия, предупреждавайки го, че може да бъде виновен за " избиването на хиляди хора ". " Не бъдете твърд. Не бъдете простак ", написа той в писмото до Ердоган.

Турски представител от сигурността уточни писмото на Тръмп, наред с гласуванията в Конгреса, като нанасящи щета стъпки и сподели: " Ако атмосферата не се промени, няма да има място за тази аудиенция ".

" Двамата водачи имат положителни връзки ", съобщи от своя страна източникът от президентството. " Президентът Тръмп желае да има положителни връзки с Турция макар неговата администрация ", добави източникът. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР