Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че статутът на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че статутът на
Коментари Харесай

Ердоган поиска Света София отново да е джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели през днешния ден, че статутът на фамозната някогашна християнска базилика "Света София " - една от най-големите забележителности в Истанбул, може да бъде изменен от "музей " на "джамия " след локалните избори на 31 март, съобщи Франс прес.

В изявление за тв канала ТГРТ Ердоган се стимулира с това, че по този начин храмът ще може да бъде посещаван гратис от туристите от всички вероизповедания. Той даде за образец намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички гости влизат гратис. "Със "Света София " можем да постъпим аналогично ", отговори Ердоган на заложен му журналистически въпрос.

Понастоящем входът в музея "Св. София " е 60 турски лири (10 долара). Само преди няколко дни Ердоган съобщи, че не поддържа концепцията "Света София " да бъде превърната в джамия, тъй като това можело да има съществени последици.

Катедралата "Света София " е най-значимият монумент на византийското изкуство. Изградена е в 6-и век (532-537 г.) по разпореждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол, напомня ТАСС. Според преданията, на Юстиниян му се явил ангел и по показал проекта за строителството на катедралата. Императорът мечтаел бъдещият храм да няма еднакъв в света.

В продължение на близо 1000 години "Св. София " е била най-големият християнски храм в света. След завладяването на Константинопол от османците през 15 век "Св. София " е превърната в джамия, в допълнение са й пристроени минарета. През 1935 година "Св. София " престана да бъде джамия и бе оповестена за музей.

По-голям християнски храм се появява едвам след построяването на ватиканската базилика "Свети Петър " през 16 век. Тя и до през днешния ден е най-голямата черква в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР