Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е невъзможно да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е невъзможно да
Коментари Харесай

Ердоган: Няма да се срещна с Мицотакис, докато не се стегне

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че е невероятно да се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис до момента в който той не се “стегне “, заяви турската телевизия НТВ, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Съперничещите си Турция и Гърция спорят по въпроси, свързани с полетите, статута на егейски острови, морските граници сред двете страни, въглеводородните запаси в Средиземно море и по кипърския въпрос.

Напрежението още веднъж избухна неотдавна към нарушаването на въздушното пространство и статута на демилитаризираните острови в Егейско море. Ердоган съобщи, че Мицотакис " към този момент не съществува за него ", откакто гръцкият министър председател лобира Съединени американски щати да не продават на Турция изтребителя F-16 в тирада пред американския Конгрес.

„ Нека се стегне. Докато не се стегне, не е допустимо да се срещнем “, сподели Ердоган пред кореспонденти по време на полета си на връщане от среща на върха на НАТО в Мадрид.

Ердоган съобщи пред сътрудниците си от НАТО, че Анкара към момента не се нуждае от посредничеството на алианса за нормализиране на връзките с Гърция, осведомят турски медии.

" На срещата на върха на НАТО всички водачи предложиха да работят като медиатори за нормализиране на връзките с Гърция. Казах им, че към момента няма потребност от това ", уточни Ердоган.

Той означи, че е разказал на сътрудниците си от НАТО за " гръцката милитаризация " на островите в Егейско море и " непрекъснатото нарушение на турското въздушно пространство ".

" Те нямат положителни планове, в случай че имаха, нямаше да го вършат. Тази година отказахме да проведем съвет за съдействие на високо равнище с Гърция. Нека в този момент чакат развиването на събитията от Турция. Докато не схванат между тях, не виждаме смисъл да водим договаряния с тях, ” сподели Ердоган.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР