Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази специална благодарност на министър-председателя

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази специална благодарност на министър-председателя
Коментари Харесай

Ердоган изрази специална благодарност на Бойко Борисов за домакинството на срещата ЕС – Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази специфична признателност на министър-председателя Бойко Борисов за семейството на срещата на върха Европейски Съюз – Турция, която ще се състои довечера във Варна.

Ердоган направи това изказване пред публицисти преди да отпътува за присъединяване в срещата от летище " Ататюрк " в Истанбул.

Той акцентира, че " с премиера на прилежаща другарска България Борисов ще обсъдим въпроси, които са от интерес на двата народа, както и от районен интерес ".

Ердоган съобщи, че чака решенията от срещата във Варна да засилват по-нататъшните връзки на Турция с Европейски Съюз , наблягайки, че това ще бъде петата поредна с представителите на Брюксел. Европейското участие е стратегическа цел на Турция, акцентира Ердоган, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че връзките на Турция с Европа имат дълбоки корени.

" Но ние ще напомним на нашите събеседници, че към този момент нямаме самообладание да понасяме двойния стандарт. Ще изразя пред европейските водачи упованието да се отстранен изкуствените спънки в преговорния развой за еврокандидатурата на Турция. Ние няма да допуснем среди, чиито злонамерени планове добре познаваме, да лишават правото, което Турция е заслужила да бъде призната за член на Европейски Съюз ", сподели Ердоган.

Турският президент съобщи, че ще изиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания.

Мигрантското съглашение от 18 март 2016 година и съответните стъпки, които следва да бъдат подхванати, ще бъдат предмет на разискване. Турция е изпълнила това, което даде обещание по мигрантското съглашение и в това отношение е доста по-напред от други европейски страни.

Визовата либерализация за турските жители също ще бъде предмет на срещата, заяви Ердоган като съобщи, че Европейски Съюз не е извършил дадените обещания. Той добави, че ще изиска да бъдат направени съответни стъпки по мигрантското съглашение и изплащането на обещаните 3 милиарда $ на турската страна.

По думите на Ердоган актуализацията на митническото съглашение, отварянето на нови преговорни глави и съдействието в битката против терора ще бъдат тематиките, които той ще сложи на срещата и ще изиска да бъдат подхванати съответни стъпки по тяхното разрешаване.

Вниманието в Турция се насочи към Варна. Тази вечер в 21 ч. в резиденция Евксиноград край Варна ще стартира срещата на върха Европейски Съюз – Турция.

В нея ще вземат участие висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Бойко Борисов от една страна, и турският президент Ердоган от друга. Предвижда се срещата да премине под формата на вечеря, която се възнамерява да продължи два часа, само че е допустимо и да бъде удължена. Предвижда се след срещата да се състои конференция.

Ердоган ще се съпровожда от външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра по европейските въпроси и основен договарящ Йомер Челик, министъра на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак, министъра на стопанската система Нихат Зейбекчи и министъра на търговията Бюлент Тюфекчи. Група виновни чиновници и представители на водещи медии съпровождат Ердоган.

Засега повече от несъмнено е, че турският държавен глава ще се върне още довечера, разясняват медиите, които оповестяват също, че във Варна се приготвят митинги против Ердоган.

Анализаторът от телевизионния канал НТВ Гюлденер Сонумут дефинира срещата във Варна като " сериозен ден за връзките сред Турция и Европейски Съюз ".

" Срещата във Варна ще бъде сложна. Подходът, който показва Евросъюзът, е единствено в посока на неговите ползи. Ще бъдат взети обаче решения, които ще са от изгода за сигурността на района ", съобщи вицепремиерът Фикри Ъшък преди отпътуването на турската делегация.

Говорителят на държавното управление Махир Юнел в присъединяване онлайн по малкия екран сподели следното: " Много пъти към този момент декларирахме пред Европейски Съюз, че нямаме никакво желание да отстъпваме от дадената дума. Има дадени насрещни обещания, има някои въпроси, които ние сме повдигали нееднократно, както и развой, който следваме. Трябва да се изпълнят дадените обещания. Европейски Съюз би трябвало да види, че Турция се бори с терористичните групи в четири области.

Турция извършва своите отговорности по мигрантското съглашение. Проведоха се диалози по отношение на визовата либерализация, представихме и нашите претенции. Въпреки че изпълнихме нашите отговорности, Европейски Съюз основава отношение сякаш визовата либерализация и трите милиарда евро от митническото съглашение Турция си присвоява. Но това не е правилно. Тези средства се употребяват в границите на плануван и бюджетно разчетен развой за прехрана на бежанците. "

Според турските източници се планува Ердоган да даде на европейските си събеседници видеоматериали за грижите на турската страна за сирийските бежанци, както и да даде брифинг за интервенцията „ Маслинова клонка” в Африн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР