Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал Турция да не

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал Турция да не
Коментари Харесай

Турция няма да участва във форума в Давос заради произраелската позиция на организаторите му

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изискал Турция да не взе участие в Световния стопански конгрес в Давос поради " произраелската позиция " на уредниците му във връзка с спора в линията Газа. Това заяви организация " Блумбърг ", базирайки се на свои източници. Според тях на форума е трябвало да участва турският министър на финансите Мехмет Шимшек, само че Ердоган не е дал позволение той да отиде на събитието, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Турция Нора Чолакова.

По информация на Блумбърг създателят и ръководител на Световния стопански конгрес Клаус Шваб е осъдил " терористичните офанзиви на Хамас против Израел ", като тази позиция е разгневила турските политици, макар че Шваб прикани и за ограничения за отбрана на цивилното население в линията Газа.

Това не е първият път, в който турският водач употребява платформата на форума в Давос, с цел да съобщи позицията си по палестинско-израелския спор. През 2009 година Ердоган напусна събитието след спречкване с израелския президент Шимон Перес. По това време еврейската страна организираше военна интервенция в линията Газа. След абсурда с Перес Ердоган не взе участие във форума, макар че турски публични представители се върнаха в Давос няколко години по-късно.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР