Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал наказателна жалба срещу

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал наказателна жалба срещу
Коментари Харесай

Ердоган ще съди крайнодесен нидерландски политик

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал наказателна тъжба против водача на крайнодясната Партия на свободата в Нидерландия Герт Вилдерс, заяви турският вестник "Миллиет ".

В жалбата Ердоган показва, че желае да бъде стартирано правосъдно гонене против нидерландския политик. Посочва се, че съответната причина е подигравка, споделена от Герт Вилдерс в туитър, обиждаща турския президент. Освен това Вилдерс си служел с обидни квалификации против Ердоган.

Карикатурата, за която писа опозиционният вестник "Дувар ", изобразява Ердоган с бомба и под нея е написано "терорист ". Тя бе мощно разкритикувана от турски публични представители.

В тирада пред деятели и симпатизанти на ръководещата Партия на справедливостта и развиването в Малатия преди два дни Ердоган назова Вилдерс "фашист ", чиято партия и нейните почитатели нападат свещени за исляма и мюсюлманите полезности.

"Силите, които трансфораха света в място, което не е за живеене, ни взимат на мушка, тъй като скапваме играта им и разкриваме същинските им лица ", сподели Ердоган.

В предизборна тирада напролет на 2014 година Герт Вилдерс насочи ругатни по адрес на мароканските преселници в страната. Тогава против него бяха подадени хиляди тъжби за подстрекателство към ненавист и расизъм. Съдът призна Герт Вилдерс за отговорен, само че не наложи никакви административни санкции, като изясни, че самото изговаряне на присъдата е задоволително наказване за политик от неговия сан.

Настоящата наказателна тъжба не е първата, която завежда турският президент, отбелязва "Миллиет ".

Преди време Ердоган бе завел дело против немски комедиант, който рецитира по малкия екран сатирично стихотворение против него, и той бе свален от екран.

Женен за унгарска имигрантка в Холандия, през днешния ден Вилдерс и партията му се отличават с твърдата си линия по отношение на исляма и мюсюлманското малцинство в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР