Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил израелско-палестинския конфликт с

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил израелско-палестинския конфликт с
Коментари Харесай

Ердоган и Путин са обсъдили спиране на огъня и възобновяване на преговорите между Хамас и Израел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разискал израелско-палестинския спор с Владимир Путин в телефонен диалог вечерта във вторник. Според Кремъл акцентът е бил подложен върху незабавното преустановяване на огъня и възобновяването на договарянията, заяви Ройтерс.

На 7 октомври по време на Хамас умъртви над 700 души и отвлече повече от 100. Ден по-късно Израел и нанесе смъртоносни удари по Ивицата Газа.

Турското президентство, в изказване, оповестено на платформата " Х " (доскоро Туитър), сподели, че двамата водачи са разискали ограничения за попречване на възходящото напрежение и начинания за даване на филантропична помощ.

В турското изказване се споделя още, че Анкара ще продължи да поставя старания за обезпечаване на мира в района. Кремъл съобщи, че контактите сред двамата водачи ще продължат.

По-рано във вторник Ердоган прикани всички фактори в Близкия изток да поемат отговорност за установяването на мир. Той сподели, че би трябвало да се заобикалят стъпки, които ще покачат напрежението в израелско-палестинския спор.

" Ще продължим диалозите със страните от Персийския залив ", сподели още Ердога и изрази готовността на Турция да посредничи за преустановяване на въоръжения спор сред Израел и Палестина.

" Нашата угриженост е доста огромна. Не мисля, че това ще завърши за една седмица или 15 дни. По тази причина организираме диалози ", сподели той.

Палестинската ислямистка формация Хамас, че няма да договаря за освобождение на взети като заложници израелски цивилни, в случай че Израел не приключи почналите боеве. От Хамас заплашиха, че ще екзекутират пленници всякога, когато израелската войска провежда нахлуване без да предизвести за него.

Броят на израелските пленици взети от Хамас не прочут публично, оценките варират от десетки до стотици.

Военните дейности сред Израел и Палестина са свързани с едновременните искания на два народа над една и съща територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР