Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е казал на украинския си

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е казал на украинския си
Коментари Харесай

Ердоган търси роля като посредник по случая Нова Каховка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е споделил на украинския си сътрудник Володимир Зеленски в телефонен диалог през днешния ден, че може да бъде образувана интернационална комисия, която да проверява разрушаването на язовирната стена на огромния Каховски язовир на фронтовата линия сред съветските и украинските сили, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Украйна и Русия взаимно се упрекват за разрушаването на язовира, което провокира наводнения в региона, в който се водят военни дейности, и принуди хиляди хора да се изтеглят.

Ердоган е споделил на Зеленски, че способ на договаряния, сходен на този за черноморския зърнен кулоар, може да бъде употребен за решение на случая с язовира, се показва в известие на пресслужбата на Ердоган.

Турция е решена да обезпечи мир сред Москва и Киев, е декларирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган в обособен телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин, съобщи Анадолската организация.

Ердоган е подчертал също, че е значимо провеждането на всеобхватно следствие на детонацията в язовир " Каховка ", което да не оставя място за подозрения. 

Ердоган споделил още на Зеленски, че комисията може да включва специалисти от Русия, Украйна, Организация на обединените нации и интернационалната общественост, в това число Турция, заяви Дирекцията по връзки на Турция, представена от Анадолската организация.

Турция е подготвена да направи всичко по силите си в това отношение, е отбелязал Ердоган. Подчертавайки, че няма да е допустимо да се предотвратят човешките жертви всеки ден, до момента в който спорът продължава, Ердоган сподели на Зеленски, че Турция уверено ще продължи напъните си за определяне на мир сред Русия и Украйна.

Зеленски заяви, че е разискал по телефона с Ердоган „ филантропичните и екологичните последствия “ от наводненията, породени в Южна Украйна от разрушаването на язовир „ Каховка “.

„ Говорихме за филантропичните и екологичните последствия от съветския терористичен акт в Каховската Водноелектрическа централа, в това число рисковете за Запорожката АЕЦ “, написа Зеленски в Tуитър, като добави, че по време на телефонния диалог е предал на своя турски сътрудник „ лист със незабавни потребности за справяне с бедствието “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР