Турският президент Реджеп Таип Ердоган ще подкрепи кандидатурата на Швеция

...
Турският президент Реджеп Таип Ердоган ще подкрепи кандидатурата на Швеция
Коментари Харесай

Ердоган: Ще подкрепим Швеция за НАТО, ако ЕС поднови преговорите с Турция

Турският президент Реджеп Таип Ердоган ще поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, в случай че Европейският съюз възобнови от дълго време замразените договаряния за участие с Анкара.

Последният поврат в дългогодишната сага към опитите на Швеция да завоюва поддръжката на Ердоган пристигна в навечерието на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, на която западните водачи желаят да показват единение пред войната на Русия в Украйна.

Във Вилнюс Ердоган би трябвало да се срещне с шведския министър-председател Улф Кристерсон.

Турският водач съобщи, че същите водачи, които блокират участието на Турция в Европейски Съюз, желаят от него да поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

" Почти всички членове на НАТО са членове на Европейски Съюз. Сега се обръщам към тези страни, които карат Турция да чака повече от 50 години, и ще се обърна към тях още веднъж във Вилнюс ", съобщи Ердоган по време на телевизионна медийна изява.

" Първо, отворете пътя за участието на Турция в Европейския съюз, а по-късно ще го отворим и за Швеция, както го направихме за Финландия. " - разяснява той.

Ердоган добави, че " това е, което споделих " на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, когато двамата водачи разговаряха по телефона в неделя.

Турция за първи път кандидатства за участие в Европейската икономическа общественост - предходник на Европейски Съюз - през 1987 година

През 1999 година тя стана страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, а през 2005 година публично стартира договаряния за участие в блока.

През 2016 година договарянията бяха прекъснати заради загрижеността на Европа по отношение на нарушаванията на правата на индивида в Турция.

" Бих желал да подчертая една действителност. Турция чака на входната врата на Европейски Съюз от 50 години. " - сподели Ердоган.

Ердоган добави, че ще повтори същото искане и във Вилнюс.

" Трябва да направя това изказване във Вилнюс, тъй като това е, в което имам вяра ", сподели той. " Нашият народ има упования. Не можем повече да се помиряваме с тези очаквания. Вече са минали повече от 50 години. Ние сме Турция, а не елементарна страна. "

Преди това Ердоган изрази разочарованието си от това, което той назовава неуспех на Швеция да съблюдава обещанието си да се оправи с хипотетичните кюрдски бойци, за които се твърди, че " бродят по улиците " на Стокхолм.

Той загатна за това напълно в резюме в изявлението си.

" Искаме дадените ни обещания да бъдат изпълнени и нашата решителност по този въпрос е същата ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР