Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че не желае

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че не желае
Коментари Харесай

Ердоган не желае да се срещне с Пенс, а само с Тръмп

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в сряда, че не желае да се срещне с вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс, с цел да разиска с него преустановяване на огъня в Сирия. Ердоган е подготвен да беседва единствено с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

``
реклама

" Няма да приказвам с него (Пенс). Когато тук пристигна Тръмп, аз ще беседвам с него ", съобщи турският водач.

Делегацията на Вашингтон, включваща вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпейо, съветника по националната сигурност Робърт О`Брайън и специфичният делегат за Сирия Джим Джефри идва през днешния ден в Турция, с цел да разиска преустановяване на огъня сред турските войски в Северна Сирия и локалните кюрдските сили.

Последва обаче известна смяна на тона, като Реджеп Ердоган уточни, че ще реши дали да продължи с плануваната през идващия месец негова аудиенция в Съединените щати, откакто се срещна с американската делегация.

Говорейки пред кореспонденти в Народното събрание, Ердоган съобщи, че ще направи преоценка на плануваната аудиенция, тъй като " причините, дебатите, диалозите, които се водят в Конгреса във връзка с моята персона, фамилията ми и моите другари министри, съставляват огромна демонстрация на пренебрежение към турското държавно управление ", съобщи Ройтерс.

Реджеп Ердоган и американският президент Доналд Тръмп би трябвало да се срещнат във Вашингтон на 13 ноември. Въпреки по-ранното изявление на турския президент се чака вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс да се срещне с Ердоган в Анкара в четвъртък, с цел да могат двамата да обсъдят нахлуването на Турция в Северна Сирия.

Отделно Ердоган също по този начин дефинира като " противозаконна и грозна постъпка " решението от вторник на прокурори от Съединени американски щати да обвинят турската " Халкбанк " в заобикаляне на американските наказания против Иран.

Във вторник американски прокурори упрекнаха турския държавен заемодател за присъединяване в многомилиардна скица за отбягване на американските наказания против Иран. В отговор акциите на " Халкбанк “ (Halkbank) се сринаха с близо 7% по време на търговията в сряда на Истанбулската борса макар наложената възбрана за къси продажби (продажби на акции, без те да бъдат действително притежавани).

Обвинението стана факт единствено ден, откакто Вашингтон наложи наказания на турски висши представители, увеличи цените за вноса на турска стомана и спря търговски договаряния с Анкара за 100 милиарда $, с цел да убеди Турция да спре въоръжената инвазия в Североизточна Сирия.

Според повдигнатите обвинявания в американския областен съд в Ню Йорк, което в допълнение обтяга връзките сред значимите съдружници в НАТО, се твърди, че втората по величина държавна банка в Турция е направила измами, пране на пари и други действия в нарушаване на американските наказания по отношение на Иран.

Турската " Халкбанк " съобщи в сряда, че повдигнатите от Съединени американски щати са част от глобите, които Вашингтон наложи на Анкара поради военното навлизане в Сирия и съставляват " невиждано законово нарушаване ", отбелязва БНР.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР