Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че отношенията между Берлин

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че отношенията между Берлин
Коментари Харесай

Ердоган: Ще се разберем с Германия, но като им минат изборите

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи през днешния ден, че връзките сред Берлин и Анкара ще се възстановяват след изборите в Германия, съобщи БГНЕС. "Напълно сме наясно, че заради вътрешнополитически аргументи европейските страни се обърнаха против нас с рецензии и нападки. Видяхме Холандия, която поради изборите си обтегна връзките си с нас. Сега сме очевидци на същата тактичност от страна на Германия. Но аз съм уверен, че откакто минат изборите там, страната ще се върне в нормалността ", уточни Ердоган в словото си при откриването на нов цех за плодови сокове в Ъспарта, Югозападна Турция.

Той акцентира, че макар събитията към опита за прелом от 15 юли м.г. демокрацията и стопанската система са във напредък, а във връзка с строгостта на закона и върховенството му Турция е доста по-напреднала от редица западни страни. Според него доверието на задграничните вложители се усилва интензивно, а през последните 14 година външните вложения са достигнали рекордното равнище от 181 милиарда $. Освен това, макар клеветническата акция против страната, сега хотелите в курорта Анталия са 80% цялостни с туристи от чужбина.

Днес и външният министър Мевлют Чавушоглу изрази убеденост, че двустранните връзки скоро ще се възстановяват. Стъпка в тази посока е постигнатата договореност делегация от 8 депутати в Бундестага да посетят базата на НАТО в провинция Кония, самодейността за тази аудиенция е на турската страна. "Военната база, където се намират група военни от Бундесвера, ще бъде инспектирана от немски депутати на дата, избрана от представители на НАТО. Всички военни бази на територията на Турция, включително Инджирлик, са под юрисдикцията на Анкара, като някои от тях могат да бъдат употребявани на паритетна основа. От позиция на Турция обаче не е задоволително немските парламентаристи да осъществят посещаване в Инджирлик, в южната провинция Адана. Сега приказваме за това, че делегацията от Берлин ще отиде само в базата в Кония и въпросът е координиран на равнище външни министерства на двете страни. Там са дислоцирани елементи на НАТО, участващи в интервенциите против терористите от "Ислямска държава”. Става дума освен за оглед на авиацията, а и на сухопътните сили ", съобщи Чавушоглу.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР