Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че възобновяването на сделката с

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че възобновяването на сделката с
Коментари Харесай

Ердоган: Зърнената сделка зависи и от Запада

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че възобновяването на договорката с Русия за разрешаване на износа на украинско зърно, с посредничеството на Анкара и Организация на обединените нации, " зависи от западните страни, които би трябвало да съблюдават обещанията си ".

" Мисля, че може да се откри решение ", добави Ердоган, представен от Агенция Франс Прес.

Припомняме, че Турция беше основен състезател в към този момент пропадналата договорка, която разреши безвредното прекосяване на украински зърнени колета през Черно море.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Анкара и Организация на обединените нации през юли 2022 година, завърши предишния месец, откакто Москва отхвърли да го възобнови.

Миналия месец, по време на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, Ердоган разгласи, че съветският им сътрудник Владимир Путин ще посети Турция през август.

Но Москва беше раздразнена, когато Зеленски се завърна от Истанбул с петима висши командири от украинския полк " Азов ", които трябваше да останат в Турция до края на спора според съглашение за замяна на пандизчии с Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели тогава, че това е " директно нарушаване " на съглашението с Турция.

Все още следва дипломатическа работа по визитата

Турция, член на НАТО, съумя да поддържа другарски връзки както с Русия, по този начин и с Украйна през цялата война. Анкара заобикаля глобите на Запада, наложени на Русия, само че доставя оръжие на Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР