Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планира да проведе предизборен

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планира да проведе предизборен
Коментари Харесай

Ердоган готви предизборен митинг в Европа

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че възнамерява да организира избирателен протест в Европа следващия месец, макар признатите в няколко европейски страни забрани за провеждането на пропаганди за изборите в Турция през юни, съобщи „ Ройтерс “.

„ С Божията воля през месец май ще проведем първата си среща в затворена спортна зала в Европа, в европейска страна. Всички подготовки са приключени “, сподели Ердоган в реч пред членовете на неговата Партия на справедливостта и развиването.

Турският президент обаче не поясни коя страна засяга в своето изявление.

Миналата седмица Ердоган разгласи, че на 24 юни в страната ще се проведат предварителни парламентарни и президентски избори, които ще разрешат на страната да премине от парламентарна към президентска система на ръководство допустимо най-бързо, откакто през април 2017 година турските гласоподаватели поддържаха референдум за конституционни промени, разширяващи президентските пълномощия.

Преди референдума турски министри посетиха няколко европейски страни, в това число Холандия и Германия, в които има огромни турски общности, с цел да съберат поддръжка за мечтаните от държавното управление промени. Властите в тези страни обаче не разрешиха провеждането на акции за референдума в Турция.

След като Ердоган свика предварителни избори предходната седмица, австрийският канцлер Себастиан Курц, съобщи, че няма да разреши на Ердоган да „ употребява турските общности в Европа за угаждане на личните си цели и ползи “ и че няма да допусне предизборни прояви за изборите в Турция на австрийска територия.

Германия, където живеят към три милиона души от турски генезис, застана на същата позиция.

„ В този интервал от три месеца преди изборите в непозната страна, политици няма да получат позволение за провеждането на акции в Германия “, съобщи немският външен министър Хайко Маас пред публицисти на срещата на Г-7 в Канада.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР